Vrijeme je: Vijeće/Savjet ministara do 13.11. ili slijede protesti

Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

Neformalna grupa „Vrijeme je“ održala je 13.10.2019. godine ispred Parlamentarne skupštine BiH protestni pefromans kao izraz nezadovoljstva godinom bezvlašća, odnosno zbog izostanka formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Tokom ovog okupljanja izveden je performans u kojem su učestvovali mladi iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, te su predstavljeni zahtjevi koji su stavljeni pred parlamentarce.

Kao što su prethodnog dana bosanskohercegovački mediji prenijeli, zahtjevi neformalne grupe „Vrijeme je“ glase:

  1. Formirati vlast i uspostaviti funkcionalno Vijeće/Savjet ministara najkasnije do 13.11.2019. godine. Nakon toga intenzivirati sjednice Vijeća/Savjeta ministara, kao i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se nadoknadili svi izgubljeni mjeseci i sav nerad iz prethodnih godinu dana, za koji su izabrani predstavnici plaćeni 2.800 KM po minuti, a ukupno 2,1 milion KM.

 

  1. Donijeti pravilnik ili odluku kojom će se definisati da izabrani delegati i poslanici/zastupnici u Parlamentranoj skupštini BiH ne mogu primati plaće i naknade prije nego bude formirano Vijeće/Savjet ministara. Na ovaj način želimo da se osigura da u budućnosti oni koje su građani izabrali budu mehanizam pritiska na predsjednike stranaka koji upravljaju cijelim procesom uspostave vlasti. U tom procesu u potpunosti ignorišu demokratske principe i volju naroda, te državu ostavljaju u blokadi zarad vlastitih ili kvazi nacionalnih interesa.

 

  1. Intenzivirati rad na integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO. Mladi ove države ne žele biti taoci nesposobnih političkih elita i pritisaka sa svih strana. Nama mladima treba sigurnost i investicija, a to se može jedino osigurati kroz integraciju naše države u spomenute saveze.

 

  1. Da se međunarodna zajednica u BiH, a prvenstveno Visoki predstavnik intenzivnije bavi politikom, a manje izražavanjem zabrinutosti. S tim u vezi zahtjevamo da Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije zajedno sa Uredom visokog predstavnika i EU specijalnim predstavnikom za BiH budu inicijatori dodatnih sastanaka kako bi se formirala vlast, ali i pokrenuli najvažniji procesi za BiH, a to je pristup Evropskoj uniji. Zahtjevamo da Visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti, te u slučaju neuspjeha novih pregovora iz daljnjeg političkog djelovanja suspenduje Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, Dragana Čovića, Fahrudina Radončića, Željka Komšića, Nermina Nikšića, Predraga Kojovića, Senada Šepića, Mirsada Kukića, Nermina Ogreševića, Mirka Šarovića, Branislava Borenovića, Marka Pavića i Petra Đokića kao predsjednike stranaka koje imaju političku moć, odnosno bar jednog izabranog poslanika/zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Kao što je najavljeno za vrijeme protestnog okupljanja, ovi zahtjevi su danas, 14.10.2019. dostavljeni Parlamentarnoj skupštini, tačnije klubovima poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ovim putem neformalna grupa „Vrijeme je“ poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine na praćenje procesa realizacije navedenih zahtjeva čiji je rok za ispunjenje 13.11.2019. godine.

Kao što je navedeno tokom protestnog okupljanja, ukoliko se do 13.11.2019. ne imenuje sastav Vijeća/Savjeta ministara BiH, uslijediti će masovni protesti, a ovim putem i građane pozivamo da nam se pridruže na Trgu BiH.

Vrijeme je!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »