Večeri novog slovenačkog filma

U sklopu 25. Cankarjevih dana, Slovensko društvo Cankar u saradnji sa Lektoratom za slovenski jezik pri Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, organizira dvije večeri novog slovenačkog filma, 11. i 12. maja, u kinu Meeting point.

Na repertoaru su animirani film Noćna ptica rešiserke Špele Čadež, Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča, Noćni život Damjana Kozole, te kratki film Sretno, Orlo! Sare Kern. Odabrani filmovi su presjek uspješne produkcije i rada savremene slovenačke kinematografije u zadnje tri godine, a značajno je istaći da su neki od njih rađeni u koprodukciji sa zemljama bivše Jugoslavije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Sarajevska publika će imati priliku vidjeti filmove koji su ostvarili međunarodni uspjeh.

Film Noćna ptica je osvojio nagradu za animaciju na Festivalu slovenskog filma 2016; posebnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu DOK Leipzig 2016, Animateci 2016, Animated Dreams 2016, te nagradu za najbolji narativni film na Nizozemskom festivalu animacije 2017. Film je prikazivan na brojnim festivalima, i ove godine je bio prikazan i na Sundance festivalu. Film Damjana Kozole Noćni život osvojio je prestižnu nagradu za najbolju režiju na internacionalnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2016. Film Sretno, Orlo! je uvršten u takmičarski program Horizonti 73, venecijanske Mostre, dok je Šiška Deluxe između ostalog prikazivan na Montreal film festivalu.

Projekcije počinju u 20 časova, s prevodom na b/h/s i engleski jezik. Ulaz za sve filmove je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »