Večeras zatvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na zatvaranje izložbe fotografija „Oda radosti“ u Zvonu.
Večerašnji susret biće još jedna prilika da se nakon jednomjesečne postavke sretnemo s autorom koji nam je tradicionalno omogućio vrhunsku izložbenu postavku, ovoga puta posvećenu Orkestru limene glazbe iz Stoca, nastalu s ciljem slanja drugačije poruke iz grada koji je najčešće žrtva dnevne politike i zbog čega je teško da poruke drugačije vrste stignu do publike.
Zanimljivo je da je između izložbe u Stocu i ove sarajevske u Zvonu, Milomir Kovačević Strašni izlagao „Odu radosti“ u Parizu u jednoj od najznačajnijih galerija i da je to ujedno i jedna od najzapaženijih njegovih postavki u Francuskoj.
Uz portrete članova i članica Orkestra limene glazbe u Stocu, na pažljivo koncipiranoj postavci se nalaze i notni zapisi „Ode radosti“ te tekst koji potpisuje Andrea Lešić i koja je između ostalog napisala: „Orkestar limene muzike iz Stoca je, nekim nevjerovatnim čudom, u razjedinjenom i uništenom gradu obnovio tradiciju zajedničkog sviranja muzike za zajednicu. I u toj obnovi, on je zajednicu uspostavio: mješavina preživjelih članova nekadašnjeg orkestra, i vrlo, vrlo mladih ljudi koji se predratnog perioda zajedničkog života i zlatnih godina onog nekadašnjeg orkestra vjerovatno ni ne sjećaju, ali koji sada, zajedno, stvaraju muziku čija je svrha da obilježi zajednički život.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »