Večeras u 21 sat emitovanje plesno-dokumentarnog filma Sarajevo-Femme Fatale

Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, biti emitovan plesni, dokumentarni film “Sarajevo – Femme Fatale” poljske rediteljice Joanne Zielińske.

U pitanju je prvi dokumentarni film ove rediteljice, a kroz sadržaj tretira prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva, gledan iz perspektive šest žena u dobi od 18 do 65 godina.  Dokumentarni film nastao je iz projekta “Sarajevska mapa uma” (2015.) čiji je cilj bio predstaviti bosansku prijestolnicu kroz iskustva i prakse njegovih građana I građanki. Rediteljica Zielińska se inače bavi istraživanjem performativnih mogućnostima urbanog prostora i istraživanjem urbanog prostora kroz različite umjetničke medije. “Sarajevo – Femme Fatale” pjesnička je slika grada nacrtana riječima i plesom. Glasovi šest žena iz njihovih šest priča isprepliću se sa plesnim refrenima.

Joanna Zielińska diplomirala je Pozorišne studije i Filozofiju. Trenutno radi na doktorskoj tezi pod nazivom „Heterotopija Sarajevo. Urbani prostor kao scena i reprezentacija “, na Odsjeku Performativnih studija na Univerzitetu Jagiellonian, Krakov, Poljska. Od 2011. godine, njeno akademsko i umjetničko istraživanje fokusirano je na Balkan, a posebno na Bosnu i Hercegovinu, gdje je Joanna već radila mnoge istraživačke projekte. Do danas je sarađivala sa Tanzelarijom i Sarajevskim ratnim teatrom, gdje je i realizovala svoj interdisciplinarni projekat “Sarajevo Mind Map”. 2016. godine debitovala je kao rediteljica sa dokumentarnim filmom “Sarajevo – Femme Fatale”. Vodila je istraživanja i na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu. Zielińska istražuje savremeno pozorište na Balkanu, preoblikovanje političkih narativa oko nacionalnih identiteta nakon raspada Jugoslavije i njenih reprezentacija u javnom prostoru, te umjetnosti i performativnost urbanog prostora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »