Večeras u 21 sat emitovanje kratkih igranih filmova “Kali” i “Jama”

Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, biti emitovana dva domaća, kratka, igrana filma. U pitanju su filmovi “Kali” (Konj) i “Jama”, čiju režiju potpisuje glumac Alban Ukaj. Nakon toga, bit će emitovan razgovor sa Ukajem  koji će voditi Nihad Kreševljaković, a u kojem će osim o filmovima razgovarati o suočavanju sa prošlošću, odnosu prema temi Kosova, odnosu prema Albancima u Jugoslaviji, slobodi kretanja, stereotipima, odgovornosti i ulozi umjetnika, važnosti filmova “Quo Vadis, Aida?” i “Dnevnik Diane Budisavljević”, estetici i etici, o aktivizmu, o mladim, važnosti umjetnosti, vizama za građanke i građane Kosova…

Film “Kali” (Konj) je priča bazirana na ličnom iskustvu.Radnja filma započinje na ulicama Prištine i prati trojici mladih demonstranata protiv opresivnog režima. Nakon hapšenja iskusit će policijsko maltretiranje. U biti Konj je prije svega priča o prijateljstvu i traumi. Režiju potpisuju Alban Ukaj i Yil Citaku, scenarij Alban Ukaj, a uloge u filmu ostvaruju: Izudin Bajrović, Florist Bajgora, Ermal Gerdovci,Lum Brisha.

U filmu “Jama”  tri mlada, nezavisna filmaša, u toku mučnog snimanja kratkog filma o ratnom zločinu na mjestu gdje se zločin dogodio, otkrit će da ih promatra stranac.  Žanrovski “JAMA” je horor film. Radi se o jednoj generaciji kojoj je ostavljeno u naslijeđe da se bavi jednim zločinom jer generacija naših roditelja nije htjela o tome govoriti. Reditelj filma je Alban Ukaj, scenario napisao Dario Bevanda, a u filmu igraju: Dina Mušanović, Igor Skvarica, Zlatan Školjić, Izudin Bajrović.

Veliki pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »