Večeras Rediteljsko veče u Mostaru

Rediteljsko veče ima za cilj obogaćivanje obrazovnog procesa i promociju kulture i pozitivnih vrijednosti vezanih za kulturu. Kroz ovaj projekat želimo upoznati učenike srednjih škola sa filmom i pozorištem kao medijem, sa dostignućima domaćih filmskih i pozorišnih rediteljica i reditelja, povezati film i pozorište sa obrađivanim
školskim sadržajima, upoznati ih sa režijom kao profesijom i doprinijeti stvaranju navike odlaska u pozorište i kino. Jedan od ključnih ciljeva projekta je povezati raznovrsne javne, kulturne i obrazovne institucije na polju kulture te postići usistemljavanje ovakvog tipa saradnje.
Na Rediteljskoj večeri , koji će se održati 24.02.2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar sa početkom u 20.00. časova, pogledat ćemo predstavu „Identitluk“,rediteljice Tanje Miletić – Oručević sa kojom će srednješkolke i
srednješkolci poslije predstave razgovarati.
Predstava „Identitluk“, nastala u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti te pod pokroviteljstvom BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative), premijerno je izvedena u srijedu navečer na sceni HNK Mostar.
Nastala je po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a dramaturgiju Dragan Komadina. U njoj igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.
Scenografkinja I kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević.
U ovom satiričnom komadu suočavaju se dominantni bosanskohercegovačke identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na spomenuti Maaloufov esej. Postavlja se konkretno pitanje što nama u sredinama u kojima živimo znače Maaloufove riječi i ideje te se kroz niz imrovizacija pokušava dati odgovor na njih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »