Večeras otvaranje 11. Pravo Ljudski Film Festivala

Jedanaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala otvara se večeras u 20h u Kinu Meeting Point. Festival u novu deceniju ulazi regionalnom premijerom svjetski nagrađivanog filma THOSE SHOCKING SHAKING DAYS autorice Selme Doborac, koju prati otvoreni razgovor sa autoricom.

U 22h program re:versus otvara ovogodišnji dobitnik Zlatnog Medvjeda na Berlinalu, POŽAR NA MORU Gianfranca Rossija.

Those Shocking Shaking Days predstavlja sasvim novo filmsko iskustvo, gdje jedinstvenim filmskim jezikom autorica propituje potrebu za slikama i snimcima rata, odnosno mogućnost da se unutar audiovizualne umjetnosti kritički osvrne na nasilje i rat. Nije li svaki pokušaj opisa rata suočavanje sa problematičnom prirodom samog pokušaja da se opiše, odnosno predstavi kompleksnost zla?

Selma Doborac, koja živi i radi u Beču, jedna je od predstavnica sadašnjih BH autora i autorica koji, sa iskustvom razumijevanja prostora i stvarnosti specifičnim za ovo vrijeme, te region, stvaraju jedinstvene i bitne prostore u filmu.

Doborac je sa svojim filmom ove godine dobitnica najveće nagrade na FID Marsaillesu, a u Sarajevo na regionalnu premijeru Those Shocking Shaking Days dolazi kao gošća 11. izdanja Festivala – gdje će učestvovati na predavanjima i javnim diskusijama. Prva otvorena diskusija sa autoricom održati će se nakon otvaranja i projekcije filma.

Dokumentarno jutro – odnosno otvoreno predavanje i doručak sa Pravo Ljudski Film Festivalom – na temu Leksikon govora o mladim autorima i autoricama, na kojem će Doborac učestvovati sa drugim savremenim autorima/cama na festivalu (Johannes Gierlinger, Diana Toucedo i Stefan Weinert) planirano je za petak u 11 sati u galeriji Duplex 100m2.

Požar na moru na dirljiv ali temeljit način prati svakodnevnicu dvanaestogodišnjeg Samuela, dječaka koji živi, uči i igra se na otoku Lampeduza. Film postepeno, preplićući se kroz dane, gradi sliku Lampeduze –  simbolične granice Evrope koju decenijima prelaze hiljade migranata u potrazi za boljim životom.

Ovaj film, na programu u Kinu Meeting Point u 22h, prvi je kreativni dokumentarni film koji je dobio Zlatnog Medvjeda na Berlinalu, odnosno jedan od rijetkih koji su priznati najvećim filmskim priznanjima.

Ulaz na otvaranje, kao i sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

Program i katalog Festivala dostupni su na pravoljudski.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »