Veče posvećeno Šabanu Bajramoviću

Kamerni teatar 55 i KALI SARA – Romski informativni centar odlučili su u nedjelju, 17. aprila, prirediti proslavu povodom 80 godina rođenja najpoznatijeg interpretatora romske muzike, Šabana Bajramovića, koji je zasluženo nosio epitet „Kralj romske/ ciganske muzike“. Ovaj događaj će se sastojati od organizacije okruglog stola, projekcije dokumentarnog filma ”ŠABAN” i koncerta romske muzike –”CRNE MAMBE”, orkestar iz Niša.

U 17:00 sati bit će upriličen okrugli stol o romskoj muzici s posebnim  osvrtom na muziku Šabana Bajramovića. Učesnici okruglog stola su: Dervo Sejdić, Goran Bregović, Vesna Andree – Zaimović, Vesna Acković, Dragoljub Acković, Radiša Sarić, Ivan Lalić,  Dragi Šestić, Emir Hadžihafizbegović.

 U 19:00 sati, isti dan bit će prikazan dokumentarni film „ŠABAN“. Glumac i reditelj, Miloš Stojanović, proveo je oko tri godine istražujući i snimajući jedinstveni i neponovljivi život i rad najpoznatijeg interpretatora i autora romske muzike, Šabana Bajramovića. Ovaj film daje nam jedinstveni uvid u genij i ekscentričnost jednog neponovljivog čovjeka, izvođača, autora i, nadasve, umjetnika. Film je u javnost izašao 2007. godine.

U 20:30 sati, također u nedjelju, 17. aprila orkestar ”CRNE MAMBE” iz Niša, izvest će koncert romske muzike.Osnivač orkestra je pokojni Šaban Bajramović, koji je sredinom sedamdesetih odlučio da zajedno sa svojim orkestrom ostavi muzički pečat u istoriji Balkana. Zajedno su gostovali širom svijeta, a najčuvenija posjeta je, svakako, ona Indiri Gandi i Nehruu. Zarazni zvuci trube, u fuziji sa jazz i blues ritmovima, će sve slušaoce dići na noge i učiniti svaki nastup nezaboravnim. Uvijek spremni da publici prirede pravi spektakl, članovi benda će svaku svirku dodatno oplemeniti svojom muzikom i hitovima koji prevazilaze vremenske okvire.

 

Šaban Bajramović  romski pjevač rođen je 16. aprila1936 u Nišu i jedan je od najčuvenijih romskih pjevača. Hitovi sa kojima se proslavio su Đelem, Đelem, Opa, cupa, Geljan dade, Rovena,Vaker, Bijele ruže …Pjesnik, pjevač, muzičar i glumac koji je snimio četiri filma, oko 20 albuma i 50 singlova. Komponovao više od 650 pjesama i kompozicija. Njegova interpretacija pjesme Đelem, đelem, je 1964 godine prihvaćena kao himna Roma na Svjetskom Romskom kongresu, a pjesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović. Prepoznatljiv po crnim sunčanicama koje je krajem devedestih počeo nositi.  Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »