Veče vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Modular Srđana Ivanovića

Na scenu MC Pavarotti u Mostaru, u četvrtak, 20. juna u 21.00 sat stiže jedinstvena vizija modernog jazza inspirisana Balkanom, u izvedbi bubnjara Srđana Ivanovića, muzičara iz Pariza. Tom prilikom, energičnim nastupom predstavit će svoj deveti album „Modular“, nastao kao spoj senzibiliteta Istoka i Zapada, čiji ritmovi i melodije reflektuju posvećenost istraživačkom i inovativnom jazz-u.

Inspiraciju crpi iz vlastitog porijekla. Odrastanje u Atini, muzičkoj raskrsnici, snažno je uticalo na njegov pristup muzici i dalo joj atipičnu mješavinu zvukova i instrumenata karakterističnih za to podneblje. Rodna Bosna i Hercegovina doprinijela je tradicionalno balkanskim zvukom. Pečat je dao i studij u Holandiji, gdje je upoznao članove sastava Blazin’ Quartet, sa kojima je snimio četiri albuma, nastupao na pet kontinenata i osvojio brojne nagrade među kojima Holland Casino Jazz&Pop i stipendiju Fondacije Prins Bernhard za studij u New York-u. Život u Parizu obilježila je ideja kulturnog otpora i rođenje djeteta. U Francuskoj od 2014. sarađuje sa raznim muzičarima Bojanom Z, Christopheom Panzanijem, Magic Malikom, Federico Casagrandeom, Marc Buronfosseom. Sa Vladimirom Nikolovom vodi veliki ansambl Nikolov-Ivanović Undectet s kojim je snimio jedan album, a oformio je i etno sastav Xénos s kojim aktivno djeluje.     

U Mostaru će nastupiti u sastavu koji čine Ludivine Isambourg (Ludivin Isambour), vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene i donosi veliku energiju bendu, Manu Codjia (Manu Kodža), legendarni gitarista s kojim sarađuje od ranih 2000-tih kada je snimao albume za Blue Note sa trubačem Eric Truffaz/om (Erik Trufaz) i Matis Regnault (Matis Renjo), mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.

Koncert se održava se u okviru balkanske turneje Srđana Ivanovića inicirane od strane Jazzart asocijacije iz Podgorice i Francuskog Instituta povodom dana muzike – 21.06. koji se obilježava širom Francuske od ranih 80-tih godina kada ju je započeo ministar kulture, i kada svaka ulica i ćošak odzvanja muzikom. Ovoj proslavi pridružile su se mnoge druge svjetske zemlje, a sada će i Blakan osjetiti njen dašak. Pored Mostara, turneja čiji cilj je predstaviti novu muziku novoj publici obuhvatit će i koncerte u Šibeniku (19.06., Tvrđava Barone-Barone jazz festival) i Podgorici (21.06. Njegošev Park).

„Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma Modular koji je ćemo predstaviti dopao mi se zbog brojnih značenja. Postoji modularnost u smislu da spontano oblikujemo formu kompozicije; ali postoji i modulacija kada prirodno fluktuiramo sa svojom intuicijom. Moduliramo kroz naše uši, naš instrument, sadašnji trenutak. Konačna interakcija je sa slušaocem, koji također percipira i modulira zvuk na svoj način. U muzici mi se sviđa sloboda da promijenim zvuk. Ne plašim se različitih pristupa i oni koji prate moj rad vole iznenađenja i otkrivanje nečega potpuno novog“, naglašava Srđan Ivanović.   

Rođen u Bosni, odrastao u Grčkoj, već deceniju u Parizu, bubnjar Srđan Ivanović predstavlja Modular, prvi album pod njegovim imenom.
Spajajući senzibilitete Istoka i Zapada, melodije i ritmovi Srđana Ivanovića sa smelošću i duhom iskazuju njegovu želju za istraživačkim, pionirskim i inovativnim džezom. Grupa se razvijala i nastupala po klubovima i festivalima u Parizu i inostranstvu, često sa gostima Magikom Malikom na flauti ili Christopheom Panzanijem na saksofonu, koji se također nalaze na albumu koji je objavljen u februaru 2024. na Rue Des Balkans/l ‘Autre Distribution.

Iz štampe: „…ne očekujte nikakav folklor, nikakav kliše neobuzdanih fanfara. Nijansa i mašta ovdje imaju prednost. » La Croix (Yann Mens)


“Srđan Ivanović nam otkriva energizirajuće sviranje bubnjeva i udaraljki, protivotrov za dosadu.”
Citizen Jazz (Alice Leclercq)


“Ivanovićeva ritmička muskulatura više nego drži sve na okupu.” NYC Jazz Record (Suzanne
Lorge)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »