Vašar ideja – XVI konferencija

U srijedu, 13.12.2017. godine u 19h, u sarajevskom Meeting Pointu, održat će se šesnaesta konferencija Vaša(r) ideja, kojom Udruženje za kreativno učenje PLUS zaokružuje još jednu uspješnu godinu i proslavlja jednako uspješan peti jubilej.

Na koferenciji će govoriti:

  1.  prof. dr. Dženana Husremović, profesorice na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu čiji su profesionalni interesi istraživanja i aktivnosti iz područja upravljanja karijerom, obrazovnih politika i organizacijske psihologije. Dženana Husremović govorit će o različitosti kao vrijednosti.
  2. Arnej Misirlić, fotograf koji je kroz svoj rad sarađivao sa imenima poput Dine Merlina, Tife, Ace Pejovića, Jala Brata, Frenkiea, Bube Corellia, Amela Ćurića, Danisa Tanovića, te sa istaknutim kompanijama poput Granoffa, NLB Banke, Sberbanke, Nokie, Turkish Airlinesa, Opela, Binga, Mercatora i mnogih drugih. Vlasnik i idejni tvorac Šećerlama Weddings foto i video produkcije za vjenčanja, kao i Komitet produkcije koja se bavi video produkcijom reklama i spotova.

Konferenciju će ovaj put otvoriti  učenici. Naime, pet timova iz cijele Bosne i Hercegovine – Stolac, Livno, Maglaj, Goražde i Sarajevo  intenzivno su, tokom cijele godine, kroz različite medije radili na inspirativnim pričama iz svojih lokalnih zajednica.

Na šesnaestoj konferenciji posjetioci će imati priliku pogledati njihove filmske narative i čuti njihova iskustva realizacije kreativnih ideja.

Konferenciju Vaša(r) ideja organizira Udruženje za kreativno učenje PLUS od 2012. godine i do sada su ugostili preko šezdeset zanimljivih i inspirativnih predavača, poduzetnika, umjetnika, aktivista iz Bosne i Hercegovine koji su usprkos sistemu u kojem živimo uspjeli ostvariti nevjerovatne rezultate vlastitim radom i zalaganjem.

Predavanja sa prethodne konferencije možete pogledati ovdje:

„Nemojte nikada prestati pokušavati“ naslov je predavanja mladog poduzetnika: Amel Mukača, marketinški konsultant, suosnivač kompanija krompir.ba i grickalica.ba. Amel Mukača je tokom svog izlaganja skrenuo pažnju mladima kako je najveće obrazovanje zapravo ono koje sami steknu, a da su najveće vrijednosti koju posjeduju kreativne ideje u njihovoj glavi. Predstavio se kao „vizionar koji stvara, kreira i pravi“, te pozvao sve zainteresirane mlade ljude da ga kontaktiraju ukoliko mu se žele pridružiti u idućem velikom projektu privremeno nazvanom „projekat x“.

Edin Zuhrić, profesor, profesionalni sportski penjač, alpinista, trener sporstkog penjanja, prvak i viceprvak u sportskom penjanju u leadu, koji za sebe kaže da je prije svega otac i muž. Zuhrić razobličava stereotip o sportskom penjanju kao „ekstremnom sportu“ ističući da je zapravo riječ o porodičnom sportu i o aktivnosti koja nema starosni limit. Za Zuhrića je penjanje i vrsna metafora života, jer u oba aspekta moramo imati cilj kako ne bismo lutali. Penjanje je, za Zuhrića, ukratko, izlazak iz zone komfora.

Doc.dr. Mario Hibert sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu čije je predavanje nosilo naziv: „Life that wasn't there: ogled o nevidljivosti“ kojim nas je nastojao potaći na razmišljanje o pozadini onoga u čiju površinu neprestano „buljimo“, nove, vještački kreirane  ‘osnovne potrebe’ – interneta. Neka od ključnih pitanja koja postavlja Hibert su; kako spoznati život kojeg više nema i kakva arhitektura stoji iza onoga što danas u potpunosti oblikuje naše živote?! Mario Hibert nas, također, navodi da promislimo o datosti i opasnostima odmjeravanja života prema tome da li postojimo ili ne postojimo na mreži. Hibertovo predavanje je smjelo, izazovno i poučno, te vrijedi svakog trenutka pažnje.

Pojekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »