Uskoro počinje 16. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) sa zadovoljstvom najavljuje šesnaesto izdanje Majskih muzičkih svečanosti, festivala koji se realizuje kao kulminacija godišnjih koncertnih aktivnosti ove institucije. Javnim predstavljanjem rada studenata, nastavnika i saradnika MAS, nastoji se obogatiti scena novim muzičkim sadržajima i očuvati kontinuitet transnacionalno trasiranog umjetničkog idioma koji je ideja vodilja rada Muzičke akademije, jednog od infrastrukturnih i programskih temelja muzičkog života u Bosni i Hercegovini.

Program ovogodišnjeg festivalskog izdanja uključuje 12 koncerata solističke, kamerne, horske i simfonijske muzike, koji će u periodu od 5. maja do 2. juna 2023. godine biti upriličeni u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, Crkvi sv. Ante na Bistriku i u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Na 16. Majskim muzičkim svečanostima predstavit će se nastavnici, saradnici i studenti različitih umjetničkih odsjeka Muzičke akademije, akademski ansambli, kao i eminentni umjetnici iz Hrvatske, Španije i Južne Koreje. Program će uključiti i zajednički koncert orkestra i solista MAS i Sarajevske filharmonije.

Svečano otvaranje, koje će biti priređeno u petak, 5. maja u 19:00, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, proteći će u znaku kamerne muzike. Ovom prilikom nastupit će Gudački kvartet MAS, renomirana pijanistica Julia Gubajdullina, Ana Labazan Brajša, studentica violine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i Adnan Haskić, student klarineta na Muzičkoj akademiji UNSA.

Festival i ove godine afirmiše ideju o oplemenjujućoj ulozi umjetnosti koja je nasušna potreba svakog pojedinca. Stoga vas pozivamo da pratite program Majskih muzičkih svečanosti i radujemo se vašem dolasku.

Doživimo umjetnost zajedno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »