Udruženje „Musica ad hominem“ najavljuje: Danas „3, 2, 1”, sutra „Grand pausa”

U okviru svoje umjetničke produkcije udruženje „Musica ad hominem“, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta, a uz podršku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u Sali Doma oružanih snaga BiH 17. i 18. decembra nastupa sa dva produkcijski različita muzička događaja.

Udruženje „Musica ad hominem“ nastalo je od istoimenog porodičnog ansambla porodice Smailović, i počelo sa djelovanjem još davne 1968. godine. U asnsamblu je sviralo četvero djece poznatog bh. kompozitora Avde Smailovića. Kako nekad ansambl, tako i današnje udruženje „Musica ad hominem“, za cilj imaju približiti muziku ljudima kroz različite vidove djelovanja, a ovi muzički događaji su samo jedan od njih. 

Prvi muzički događaj upriličen je u godini kojom obilježavamo 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena Ludwiga van Beethovena. Koncert znakovitog naslova „3, 2, 1“ na kojem će se izvesti djela u formama trio, duo i solo interpretacija Beethovenovih  sonatnih formi održat će se danas, 17. decembra u 19.00 sati. 

Svima koji su upućeni ali i onima koji to nisu, ovi koncerti koje organizuje udruženje „Musica ad hominem“ predstavljaju sjenu jednog od najuspješnijih festivala na području muzičke umjetnosti u regionu, festivala „Muzika na žici“. Želimo napomenuti da je vrijeme u kojem smo svi jednako izloženi rizicima opće egzistencije, potaklo umjetnike kao i idejnu kreatoricu ovog projekta, maestru Violetu Smajlović-Huart, da umjetnost postave ispred sebe i zamisle ovo vrijeme kao grande pauzu, momenat koji ćemo željeti upamtiti.

Ta misao je stvorila ideju o drugom muzičkom događaju, koncertu s istim naslovom GRANDE PAUSA, kojim ćemo u petak, 18. decembra s početkom u 19.00 sati podsjetiti publiku na postojanje umjetnosti koja svojom snagom nadilazi situaciju pandemije, straha i beznađa. 

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dopušta skupove brojnije od trideset osoba u zatvorenom prostoru, samo će mali broj umjetnika, poštovaoca i pokrovitelja umjetnosti, uz poštivanje obaveznih mjera, imati prlilku da najavljenim muzičkim događajima prisustvuje uživo. Upravo zbog toga, udruženje „Musica ad hominem“  priprema i video koji će ostvarenja vrhunskih muzičara učiniti dostupnim najširoj publici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »