Učenici OŠ Vuk Karadžić iz Bijeljine pobjednici državnog takmičenja “Misli mine”

Učenici OŠ Vuk Karadžić iz Bijeljine pobjednici državnog takmičenja Misli mine

Sarajevo (DCK BiH) – U organizaciji Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) je danas u Sarajevu održano 8. državno takmičenje “Misli mine” za učenike osvnovnih škola iz čitave zemlje. Pobjednik takmičenja bila je ekipa OŠ Vuk Karadžić iz Bijeljine, ali su svi učesnici pokazali visok nivo znanja, što će doprinijeti njihovom sigurnom ponašanju u minski ugroženim područjima. Takmičenje je pratila i izložba odabranih likovnih i literarnih radova na temu opasnosti od mina.

Od opštinskog do državnog nivoa, kroz takmičenja godišnje prođe preko 25.000 učenika iz čitave BiH, a u današnjem finalu je učestvovalo šest pobjedničkih ekipa sa entitetskih takmičenja. Kroz ove aktivnosti učenici na interaktivan način saznaju više o minskoj opasnosti i kako da se zaštite od iste.

Rad sa djecom je važan dio programa Crvenog krsta/križa na upozoravanju od opasnosti i smanjenju rizika od mina, a on obuhvata i edukaciju poljoprivrednika, lovaca, povratnika i uopšeno stanovništva u minski zagađenim područjima. Mreža od preko 50 instruktora Crvenog krsta/križa, obučenih i akreditiranih od strane Centra za protuminsku akciju BiH, djeluje na području čitave zemlje. U sklopu programa je između ostalog postavljeno preko 500 upozoravajućih znakova i sagrađeno 13 sigurnih igrališta za djecu.

Državno takmičenje je realizovano uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, a za osvježavajuće napitke pobrinula se kompanija Coca-Cola. Plasman ekipa na 8. državnom takmičenju je: 1. OŠ Vuk Karadžić, Bijeljina 2. OŠ Sveti Sava, Istočno Sarajevo 3. OŠ Nikola Tesla, Derventa 4. OŠ Suljo Čilić, Jablanica 5. OŠ Čavnik, Bužim i 6. OŠ Ustikolin, Ustikolina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »