U toku juna i jula prikupljeno i predato na reciklažu 258 velikih kućanska aparata!

U protekla dva mjeseca u sklopu ekološke akcije „Staro za novo s popustom“ prikupljeno je 258 velika kućanska aparata. Od ove količine izvezeno je 57 komada starih frižidera na sigurno zbrinjavanje u specijaliziranom reciklažnom centru za frižidere u Austriji. Ukupna količina predate opreme u ova dva mjeseca iznosi 15.638 kg. Sa krajem ovog mjeseca ukupna prikupljena količina u dosadašnjem toku akcije „Staro za novo s popustom“ iznosi 795 velikih aparata ili 48.330 kg što je 80% postavljenog godišnjeg cilja da se prikupi i zbrine 1.000 starih aparata u Bosni i Hercegovini. Svi ovi aparati su u saradnji sa ovlaštenim operaterom za e-otpad ZEOS eko-sistem predati i zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Također dosadašnji tok akcije pokazuje da i bosanskohercegovački potrošači prate evropske trendove svijesti i brige za okoliš koji je pokazalo i zadnje istraživanje GfK-a za teritoriju tržišta Evropske unije. Više o ovom trendu možete pogledati na sljedećoj infografici ili pročitati na ovom linku:https://blog.gfk.com/2019/06/clashing-consumer-trends-battle-for-energy-efficiency-pt-1/

Statistički podaci

Potrošači u Bosni i Hercegovini u sklopu akcije, koja se provodi u saradnjiGorenje STUDIJA i društvom ZEOS eko-sistem, su zamijenili stare aparate, uz popust, novim aparatima većeg energetskog razreda od A+++ u 466 kupovina i novim aparatom nižeg energetskog razreda od A+++ u 329 kupovina. Ovo pokazuje da je svijest potrošača u Bosni i Hercegovini po pitanju brige za okoliš na izuzetno visokom nivou i da se u 58,61% svojih kupovina po akciji „Staro za novo s popustom“ odlučuju za kupovinu Gorenje aparata najvišeg energetskog razreda, što je svakako zanimljiv podatak i pokazatelj da potrošači u BiH prate svjetske trendove potrošnje.

Više o ovoj akciji pratite i na društvenim mrežama Gorenje i ZEOS eko-sistem pod jedinstvenim hešteg oznakama #1000recikliranihaparata. Za kupovinu novog aparata po akciji „Staro za novo s popustom“posjetite najbliži Gorenje STUDIO ili se informišite o akciji i uslovima akcije na ovom linku.

Akcija traje do 27. novembra 2019. godine i ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane građane da ukoliko planiraju kupovinu novog aparata, svoj stari aparat predaju na pravilno zbrinjavanje i uz to ostvare dodatni popust do 5%, odvoz starog aparata prilikom isporuke novog je besplatan.

Društvo ZEOS eko-sistem je prvi ovlašteni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »