U susret petoj Bh. povorci ponosa 

Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama

U Sarajevu je održana press konferencija uoči 5. Bh. povorke ponosa koja će se održati 22. juna na ulicama glavnog grada.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utiče na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba. Tema nasilja je uvijek prisutna u kontekstu sigurnosti LGBTIQ+ osoba, a sigurnost i sigurni prostori za zajednicu, ali i svakog pojedinca_ku su prijeko potrebni kako bi se vodio dostojanstven život. Nasilje ugrožava sigurnost, dovodi do raznih oblika diskriminacije i sužava sigurne (javne i privatne) prostore u kojima bi LGBTIQ+ osobe osjećale komfor i slobodu. Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na osobu i društvo i te posljedice su vidljive u svim budućim postupcima koje ta osoba ima. Posljedice nasilja se dalje kroz život manifestuju kroz anksioznost, strah, povlačenje, zatvaranje, nepovjerenje, smanjenje kapaciteta i potencijala pojedinaca_ki, te utiče na sve ono što je ta osoba mogla biti, da nije kroz život morala vući teret trauma i straha.

„Bh. društvo je preplavljeno kulturom i naslijeđem nasilja. Većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja. Ono ne mora biti samo fizičko, može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. Kroz ovogodišnju temu Povorke želimo skrenuti pažnju na nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe i želimo ukazati na nejednak tretman LGBTIQ+ osoba u javnom prostoru (ali i u privatnom) u odnosu na naše heteroseksualne sugrađane_ke. Ne umanjujući prisustvo nesigurnosti, straha i nasilja u cjelokupnom društvu, cilj nam je potaknuti dijalog i probuditi društvo kako bismo zajedno propitivali prostore gdje smo normalizovali određene oblike nasilja, te osvijestiti LGBTIQ+ zajednicu da jasnije prepozna nasilje,  kao i da shvate da u svojim iskustvima nisu sami_e.“ –  izjavila je Anisa Pračić- Šehić, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa. 

Slogan pete bosanskohercegovačke povorke ponosa je VOLIM da se ne bojim. Ovaj slogan govori o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Uz prisustvo ljubavi i sigurnosti oslobađamo se straha u svakodnevnom životu, te nastojimo živjeti ponosno naše autentične živote u svim sferama. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue. 

Kampanja pete Bh. povorke ponosa stavlja u fokus lična iskustva LGBTIQ+ osoba gdje ćete imati priliku kroz video formu čuti LGBTIQ+ osobe koje govore o različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama. Na osnovu upitnika koji smo sproveli sa LGBTIQ+ osobama i dobijenih informacija o ovoj temi, kampanju smo podijelili u tri segmenta baziranu na audio-vizualnom sadržaju, prepoznavajući društvene mreže kao odličnu platformu za širenje poruka, ali i prezentacije realnosti. Obuhvatili smo širok spektar oblika nasilja kao što je institucionalno, psihološko, verbalno, fizičko, ekonomsko, porodično, partnersko nasilje.

„Ponosne i ponosni smo da su LGBTIQ+ osobe ove godine izašle pred kamere i ispričale svoja iskustva o preživljenom nasilju, te poslale snažne i ohrabrujuće poruke da ne odustaju od življenja svojih autentičnosti. Osim što smo time željeli_e ohrabriti i podržati LGBTIQ+ zajednicu u neodustajanju od vlastite autentičnosti, željeli_e smo poslati i jasnu poruku društvu da nasilje nikako ne smije biti normalizovano kao vid komunikacije i da kao takvo ostavlja nemjerljive posljedice na svakoga ko ga pretrpi.“ – kazala je Vanja Šunjić, iz OO Bh. povorka ponosa.

Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue, te prevenciju svakog nasilja, a to komuniciramo i kroz vizuelni identitet 5. Bh. povorke ponosa koja poziva na ljubav i otpor strahu.

“Vizual predstavlja osnovni iskaz ljubavi: poljubac, kojeg otkriva pocijepana traka. Ljubav je jedna od osnovnih ljudskih emocija, a ljudska je potreba iskazati je. Zar i u 2024. iz straha moramo sakrivati poljupce?” – pitaju se dizajnerica Una Mazrak i dizajner Ismar Žalica, autori vizuelnog identitetea 5. Bh. povorke ponosa.

Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama. Zato, budite tu sa nama da glasno kažemo da je nas koji se borimo za slobodu, sigurnost i ljubav mnogo više od onih koji su navikli da koriste nasilje i maltretiranje da bi kanalisali sve ono što ih tišti i muči.

Mi biramo da živimo putem slobode i ljubavi.

Izaberite i vi i šetajte ponosno sa nama 22.6.2024. godine na petoj Bh. povorci ponosa.

Pridružite nam se u borbi protiv nasilja.

Za svijet u kojem VOLIMO bez straha!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »