U subotu ulični teatarski spektakl najavljuje 61. MESS

Italijanska predstava „Moby Dick“ u režiji Stefana Te u produkciji Teatro dei Venti u subotu, 04.09.2021. u 18 sati na Trgu Susan Sontag najavit će 61. Internacionalni teatarski festival MESS koji će se ove godine održati od 01. do 07. oktobra pod generalnim sponzorstvom kompanije Visa. Poštujući epidemiološke mjere i preporuke Kriznog štaba, broj publike za ovaj spektakl je ograničen. Svi ljubitelji uličnog teatra će besplatne ulaznice za ovu predstavu moći preuzeti u direkciji Festivala MESS, u četvrtak 02. i petak 03.09. u terminu od 11 do 15 sati.

„Veoma smo uzbuđeni pred susret sa publikom Festivala nakon pune dvije godine. Ovim uličnim teatarskim spektaklom želimo pokazati da umjetnost i teatar pripadaju svima, a u ovim pandemijskim danima ulični teatar je dobar način da festival približimo svima ukazujući na potrebu društva za umjetnošću. Teatro dei Venti dolazi sa velikom predstavom napravljenoj po jednom od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti, a koja između ostalog tematizira odnos između čovjeka i prirode“, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS. Kako je istakao, talijanska produkcija je prava prilika za susret sa publikom jer upravo italijanski teatar baštini tradiciju performansa na trgovima uz neposredni kontakt sa ljudima svih profesija, uzrasta i interesovanja, te su istinski virtuozi u svojim izvedbama. Moby Dick je posljednja produkcija Teatro dei Venti koja sažima sve ono što na čemu ova kompanija temelji svoj rad – to je prikaz teatarske utopije u urbanom okruženju i u dodiru sa zajednicom.

Duboki, drevni glas odzvanja iz daljine: dvadeset mornara, dvadeset ljudi, dvadeset duša udara u veliku drvenu burad na kolima koja se kreću; ta su burad prazna i pohlepno odzvanjaju čekajući da ih ispuni ulješurina mast. Publika posmatra dolazak kola koja se ubrzo pretvaraju u scenu koja postaje pomahnitalo brodogradilište. Dasku po dasku, sa užadima, sajlama i ostalim priborom, mornari počinju graditi brod. Koščat, sablasan i nerealističan. To je naš Pikod. U predstavi će se preplitati borbe, iznenadne oluje i trenuci radosti; izranjat će likovi, nazirat će se priče. “Moby Dick pršti od adrenalina i ostavlja utisak ravan onom koji se doživi gledajući nezaboravnog Orlanda Furiosa Luce Ronconija. Svaki mišić, svaki damar i tkivo koje se vrpolji na ovom postojanom, drvenom moru sačinjeno je od iste materije kao i opsesija kapetana Ahaba”, rekli su u kritici predstave Matteo Brighenti i Renzo Francabandera – PAC Paneacquaculture.

Iako će se predstava igrati na otvorenom, direkcija Festivala poziva publiku da se pridržavaju svih covid preventivnih mjera, te da brinući o sebi i drugima uživaju u teatarskom spektaklu.

Više informacija na www.mess.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »