U SARTRu počeo rad na novoj predstavi u režiji Tomija Janežića

U Sarajevskom ratnom teatru, počele su probe za novu predstavu radnog naziva “Faust – Studije” prema tekstu  “To nije to” slovenske autorice Simone Semenič, u režiji Tomija Janežića.

Ova predstava povezat će po prvi put Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište  i  Internacionalni teatarski Festival MESS.

Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava „Galeb“, u njegovoj režiji, izvedena  je 2013. godine  na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

Autorski tim na predstavi čine/

Tekst: Simona Semenič
Režija: Tomi Janežić

Asistentica režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević

Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin
Scenografija/ Branko Hojnik
Kostimografija/ Marina Sremac

Glumice/

Selma Alispahić – BiH

Maja Salkić – BiH

Emina Muftić – BiH

Amila Terzimehić – BiH

Jelena Laban- Crna Gora
Karmen Bardak – Crna Gora
Maja Ranđić – Srbija
Dunja Stojanović – Srbija

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »