U pripremi nova predstava „Bullying Collection“ u režiji Aleša Kurta

Kraj sezone u Sarajevskom ratnom teatru obilježen je prvim probama za predstavu „Bullying Collection“, nastale prema jednočinkama grupe autora (Sam Guzman, Ian McWethy, Aleš Kurt, Nejra Babić), a u režiji Aleša Kurta. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Mirela Lambić, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

S obzirom da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, „Bullying Collection“ ukazuje na sveprisutni problem iz pozicije žrtve, nasilnika, roditelja, kao i institucija koje se bave ili bi se trebale baviti vršnjačkim nasiljem. Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je  da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

Premijera je planirana za oktobar 2019. godine. Predstava je podržana od strane Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »