U Pozorištu mladih Sarajevo održana premijera predstave Gidionov čvor

U Pozorištu mladih Sarajevo održana je premijera nove koprodukcijske predstave „Gidionov čvor“ u režiji Selme Alispahić. U pitanju je novi projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“. Publika će imati priliku ovu predstavu pogledati na repriznim izvođenja već narednih dana, u petak i subotu, 26. i 27. maja.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Rediteljica predstave i glumica Selma Alispahić, povodom premijere predstave, rekla je: „Predstava Gidionov čvor nastala je iz duboke ljudske i umjetnicke potrebe da se govori o onome o čemu se previše šuti. U svijetu koji nas sve više udaljava od emocija i otudjuje jedne od drugih ovo je umjetnički čin koji je prilika da se pogledamo u oči i približimo jedni drugima kroz priču o onome što je najdragocjenije u nasem društvu, a to su nasa djeca. Mislim da je svako u publici veceras svim svojim bićem bio dio price koju smo ispričali i na taj način podsjetili da je teatar najljepsi i najdjelotvorniji put ka izlijecenju drustva u cjelini. Večeras smo bili upuceni jedni na druge, potrebni jedni drugima i vjerujem da ce poslije ove predstave roditelji vise grliti svoju djecu, nastavnici vise obratiti paznju na našu djecu, a da ce djeca shvatiti da smo tu za njih, zbog njih.“

Njena partnerica, glumica Džana Džanić, objašnjavajući zbog čega su se odlučili na ovaj projekat i ovaj tekst, kaže: „Ova predstava nema namjeru da podučava. Ona je poziv na buđenje, ona je vapaj, molba i molitva za bolje dane.“

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji, a prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim dan od 12 do 14 sati, te nedjeljom od 9 do 11 sati.

Rezervacije karata su moguće na broj telefona: +387 33 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih Sarajevo. Rezervisane ulaznice se moraju preuzeti 24 sata prije početka predstave.

Sve aktivnosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »