Trinaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo na svima prepoznatljiv feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice/ke i aktivistkinje/e različitih generacija diljem države i svijeta. Festival će ove godine predstaviti radove oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija, iz BiH, regije i cijeloga svijeta!

Fondacija CURE obilježava trinaestu godinu festivala ženske umjetnosti i aktivizma
PitchWise, koji počinje 13.09.2018. godine, a završava se 16.09.2018. godine u Sarajevu.
Centralna tema trinaestog po redu PitchWise festivala je:
VJEŠTIČIJE SIJELO „BAJKE I CAJKE“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi
Priče o vješticama, prema narodnim vjerovanjima, i danas izazivaju jezu, a historijska činjenica je da su žene pod optužbom da su vještice bile mučene i spaljivane na najokrutnije moguće načine.
Još od srednjeg vijeka, “aspekt ženskog” je povezan s vješticama. Žene koje su bile samostalne i koje su željele samostalno da donose odluke, ukratko, žene koje se nisu uklapale u nametnute norme bile su vještice. Šta su feministkinje danas? Žene koje se ne žele uklopiti u nametnute patrijarhalne norme i zalažu se protiv njih. Danas su žene širom svijeta zbog patrijarhalno tradicionalnih običaja svakodnevno izložene najtežim oblicima mučenja, sakaćenja, spaljivanja, odsijecanja dijelova tijela, silovanja, ubijanja i to samo zato što su žene. Lov na vještice nije gotov.
Zato, mi, vještice, organizujemo sijelo koje će dekonstruisati naše običajne prakse koje počinju od bajki, narodnih poslovica, turbo folkerskih pjesama i koje zatvaraju ženske slobode u kaveze!
Kreiramo prostor, priče, diskusije i prakse u kojem će žene da izađu iz svojih mentalnih i fizičkih kaveza!
Dnevni program će se održavati u JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva 24 – bivši BKC), dok će se noćni program koji uključuje performanse i muzičke programe  održavati u Domu mladih Centar Skenderija Sarajevo (Terezija).
U okviru PitchWise festivala odrţat će se performansi “Dodir godina” Biljane Kosmigine iz Srbije, “Nevidljive 45+” Centra za devojke iz Niša, te “The Body Is Not an Apology” , Sonye Renee Taylor iz SAD. Posjetitelje i posjetiteljke svako veče očekuje i muzički program, u sklopu kojeg će nastupiti bREND, Aldina Medija, Duška Andrić, DJane TJ, Tanka, Sunday Stories iz BiH, Kezz – Tamara Ristić iz Srbije, Sajsi MC, DJane Iva iz Srbije, te Djana Grace Kelly iz Njemačke.

Cjelokupni program ovogodišnjeg PitchWise festivala možete naći na web stranici Fondacije CURE (www.fondacijacure.org), a možete nas pratiti i na FB stranici PitchWise.

Napominjemo da je ulaz na sva dešavanja PitchWise festivala besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »