Tribina u Sarajevu: “Posljedice zagađenja po javno zdravlje”

“Eko akcija” organizuje tribinu  “POSLJEDICE ZAGAĐENJA ZRAKA PO JAVNO ZDRAVLJE”. Predavač na javnoj tribini bit će Beth M. Hassett-Sipple, MSPH vanjska naučna saradnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini, iz Agencije za zaštitu okoliša SAD (US EPA). Predavanje će se održati 5. decembra 2017. u 18 h, u Velikoj sali Općine Stari Grad, ulica Zelenih beretki br. 4.

Procjenjuje se da bolesti izazvane zagađenjem uzrokuju 9 miliona preuranjenih smrtnih slučajeva – 16% svih smrtnih slučajeva širom svijeta. To je 3 puta više nego sida, tuberkuloza i malarija zajedno, te 15 puta više nego svi ratovi i drugi oblici nasilja. Procjenjuje se tome najviše doprinosi zagađenje zraka (6,5 miliona). Ovo predavanje ima za cilj da upozna javnost s posljedicama zagađenja zraka po zdravlje, te američkim iskustvima u poduzimanju mjera za smanjenje zagađenja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenim zrakom, Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu na svijetu, iza Sjeverne Koreje.
Predavanje zasnovano na dugogodišnjem iskustvu predavača će obuhvatiti:
● zagađenje zraka kroz istoriju i mjere koje su poduzimane da bi se promijenila zabrinjavajuća zdravstvena slika širom planete;
● izvore zagađenja;
● statistiku oboljenja i mortaliteta – položaj BIH;
● utjecaj štetnih materija u zraku na zdravlje;
● naučni konsenzus o bolestima uzrokovanim štetnim materijama u zraku;
● indeks kvaliteta zraka po američkim standardima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »