Tajna projekcija i neviđene nagrade: Večeras zatvaranje 11. Pravo Ljudski Film Festivala

Nedelja na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu otplesala, nasmijala, naplakala i nagledala se filmova do sitnih noćnih sati. Dan zatvaranja došao je kao i svake godine, naglo – ali snenom i nemirnom Festivalu vrijeme je ipak večeras zatvoriti 11. izdanje. Festival se zatvara dodjelom nagrada za kraj, posebnom projekcijom iznenađenja i, na poslijetku, filmom Kako sam se zaljubio u Evu Ras.

Nakon punih 5 dana projekcija, otvorenih diskusija, predavanja, prvog snijega i kroasana, 11. izdanje Festivala spremno je ulaštiti cipele za ples i pred ovogodišnju oproštajnu zabavu dodijeliti extra muros nagradu za najboljeg mladog autora/autoricu.

Podsjećamo, program extra muros je jedini takmičarski izbor na glavnom programu Pravo Ljudski Film Festivala, a o najboljem debutantskom filmu odlučuje međunarodni petočlani žiri.

Tradicionalno, pobjedničkom filmu biće dodjeljena extra muros nagrada – odnosno umjetničko djelo bitnog suvremenog autora ili autorice iz regiona. Ovaj put, u suradnji sa Galerijom Duplex100m2 Pravo Ljudski dodjeljuje rad Vlasništvo praznine autora Jusufa Hadžifejzovića.

Članovi i članice žirija ove godine su Tanja Vrvilo, Corinne Bopp, Ibro Hasanović, Nuno Lisboa i Diane Toucedo. U takmičenju za novi film koji naročito svojom izvedbom pomjera ili kreira nove elemente ili pokrete audiovizualnog jezika takmiče se dugometražni filmovi iz Kanade, Švedske, Poljske, Argentine, Francuske, Portugala, Slovačke i Koreje.

Film iznenađenja koji nakon dodjele nagrada očekuje publiku će, prije filma zatvaranja, pokušati da poruku i potragu 11. Pravo Ljudski Film Festivala što dalje pošalje u svijet uoči svog sljedećeg kruga oko zemlje i novog izdanja.

Ono što za sada možemo reći je da se ovaj filmski rad svjetska premijera načinjena posebno za publiku 11. izdanja.

Za pripremu pred rastanak, publika će u Kinu Meeting point u 16h imati priliku pogledati posljednji film re:versus programa, EldoradoXXI autorice Salomé Lamas. Ovaj svjetski nagrađivani dokumentarni rad je direktan i neočekivan prikaz rada, života i siromaštva u Andima.

Film zatvaranja, Kako sam se zaljubio u Evu Ras porugalskog autora Adrea Gil Mate priča je o Seni Mujanović, zaštitnici i jedinoj trajnoj stanarki projekcijske sobe nekada kultnog, a sada zaboravljenog kina 1. maj (kino Bosna).

Vidimo se na kraju sale!

Ulaz na sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

 

Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »