Švicarska i Bosna i Hercegovina: još četiri godine partnerstva i saradnje

Strategija saradnje Švicarske za Bosnu i Hercegovinu za period od 2017. do 2020. godine predstavljena je danas partnerima i prijateljima Ambasade Švicarske u BiH. Ova strategija je izraz nastavka posvećenosti Švicarske dugotrajnom partnerstvu sa BiH.

„Nova strategija pokazuje kako ćemo nastaviti da djelujemo na osnovu dobrih rezultata koje smo postigli tokom proteklih 20 godina. Švicarska nudi saradnju BiH pružanjem finansijske podrške i dijeljenjem znanja i stručnosti u oblastima u kojima Švicarska ima dokazano iskustvo. Istovremeno čvrsto vjerujemo u evropsku budućnost BiH i očekujemo od političara i lidera u ovoj zemlji da preuzmu odgovornost koju su im povjerili njihovi glasači i da rješavaju svakodnevne probleme građana”, rekla je ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer tokom današnjeg događaja.

Tokom prezentacije strategije bilo je prisutno preko 250 gostiju, uključujući predstavnike svih nivoa vlasti, civilnog društva, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.  “Zajedno sa našim partnerima želimo stvoriti više i bolje socijalne, ekonomske i političke prilike i perspektive za sve osobe u BiH. Želimo ostvariti sistematsku promjenu, ali u središtu naše saradnje stoji stanovništvo BiH, muškarci i žene. Želimo uključiti sve građane, također one koji su marginalizirani ili isključeni. Oni trebaju postati vrijedni i produktivni članovi društva”, izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Švicarskoj ambasadi u BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je ovom prilikom: „Švicarska strategija saradnje u BiH akcenat stavlja na životno važna pitanja kao što je zdravstvo, ekonomija ili zapošljavanje mladih. Posebno cijenim činjenicu da je Vlada Švicarske prepoznala veliki potencijal bh. dijaspore.“

Strategija se zasniva na pažljivoj analizi konteksta i njegovih potreba i izrađena je na osnovu diskusije  sa svim partnerima u BiH. Njeni ciljevi su usklađeni sa strategijama i reformskim programima koje su potpisale vlasti u BiH, dok su sve intervencije izrađene na takav način da su komplementarne programima EU i usklađene sa drugim donatorskim agencijama i institucijama.

Vlada Švicarske će tokom slijedeće četiri godine investirati 74 miliona CHF u BiH. Deset tema koje su u fokusu programa saradnje Švicarske su: demokratska uprava, općinske usluge, pravosuđe, zdravstvo, ekonomski razvoj, zapošljavanje mladih, migracije, smanjenje rizika od katastrofa, rodna ravnopravnost i kultura i razvoj.

Strategija saradnje Švicarske definira konkretne rezultate koji se trebaju postići do 2020. godine. Naprimjer: 50 općina će povećati prihode za investicije, 150,000 građana će učestvovati u procesima u zajednici i 700,000 osoba će koristiti kvalitetnije usluge. Nadalje, 50% pružatelja primarne zdravstvene zaštite će primjenjivati standarde zdravstvene zaštite za hronične bolesti. U oblasti ekonomskog razvoja program nastoji poboljšati uslove za privatni sektor i najmanje 4,000 mladih ljudi će biti zaposleno na održiv način.

Angažman Švicarske u BiH se zasniva na njenoj tradiciji solidarnosti i posvećenosti tome da svaka osoba živi izvan siromaštva, u dostojanstvu i sigurnosti. Vlada Švicarske, koja djeluje putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (SECO), ostaje posvećena partnerstvu i saradnji sa BiH tokom slijedeće četiri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »