Suspendovati obračun i isplatu podsticaja za OIE tokom pandemije

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju koju je izazvao koronavirus (COVID-19), a koja će nesumnjivo ostaviti ekonomske posljedice, Centar za životnu sredinu, po uzoru na susjedne zemlje,  predlaže hitno provođenje mjera suspenzije isplate premije povlaštenim proizvođačima, odnosno obaveze građana na plaćanje naknade za obnovljive izvore energije (0IE) putem mjesečnih računa za električnu energiju.

Srbija i Slovenija su, s ciljem umanjenja računa za električnu energiju, ali i pravičnu preraspodjelu tereta uslijed epidemijom zahvaćene ekonomije, već donijele odluke da suspenduju isplate poticaja za proizvodnju struje iz OIE i u efikasnoj kogeneraciji.

«Od nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini zahtjevamo zvaničan stav po ovom pitanju, te ujedno pozivamo na solidarnost, naročito svih privatnih investitora i proizvođača. U situaciji koju je izazvala pandemija COVID-19, vlade mnogih zemalja su pribjegle različitim mjerama koje bi trebalo da olakšaju život građana i građanki te stoga smatramo da je sprovođenje podsticajne politike, koja se odnosi na isplaćivanje podsticaja za povlaštene proizvođače električne energije iz OIE do daljnjeg neopravdana», ističu iz Centra za životnu sredinu.

U cilju komparacije i monitoringa opravdanosti postojeće podsticajne politike, naročito kada su u pitanju investitori u male hidroelektrane (MHE), korisna mjera bi bila i praćenje bilansa ovih proizvođača prije i poslije obustave isplata povlaštenih cijena za električnu energiju.

«Vjerujući da je pravedna energetska tranzicija samo ona koja je i solidarna prema građanima kao krajnjim kupcima – ali i unutar samog sektora – svjesni smo da bi mjere suspenzije subvencionisanja dijelom bile i na uštrb održivijih vidova iskorištavanja OIE, kao što su solarne i vjetro elektrane.  Međutim, nadamo se da je trenutna situacija prilika da vlasti nauče potrebnu lekciju, a to je da, u kontekstu klimatskih promjena, male hidroelektrane našem društvu uopšte nisu isplative, već isključivo samo privatnim investitorima, zahvaljujući neefikasnom i nelegitimnom sistemu subvencija», navode iz Centra za životnu sredinu.

Kako je podrška za predmetni zahtjev koji je upućen relevatnim institucijama stigla od ukupno 17 različitih ekoloških udruženja i inicijativa građana/ki iz cijele BiH, iz Centra se nadaju promptnom djelovanju i razumijevanju nadležnih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »