SONEMUS Fest 2023: PRO/AG/GRESSION

U historijskom trenutku, u kojem ponovo svjedočimo nepremostivim i neizmirljivim, često krvavim sukobima (političkih/kulturnih/religijskih/etničkih, itd.) identiteta, čini se kao da na globalnoj razini odustajemo od ideala društvenog progresa utemeljenog na univerzalnim humanističkim vrijednostima, što posljedično vodi i odustajanju od ideala o slobodi kao osnovnom ljudskom pravu i obilježju. Konformistički prepuštajući društveni napredak razvoju tehnologije, u uzaludnoj vjeri da tako možemo izbjeći vlastitu odgovornost, zatvoreni u identitetske balone virtualnih „istina“, postepeno tonemo u visokotehnologizirani korporativni feudalizam, koji nužno eksplodira u izljevima iracionalne agresije.

Upravo kao vid otpora ovakvom stanju stvari, a u tradiciji umjetničke muzike koja od Beethovena do danas proklamira ideju o univerzalnosti ljudske slobode stvaralaštva (jer sloboda se uvijek iznova stvara, dok je razaranje njena negacija), održava se i ovogodišnji SONEMUS Fest.

Prvim koncertom “Hommage à Ligeti” (ponedeljak, 30.10.2023. u 20:00) SONEMUS obilježava 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih kompozitora 20. stoljeća, Györgyja Ligetija. Pored bosanskohercegovačkih premijera originalnih Ligetijevih kompozicija na programu će se naći i djela drugih kompozitora koja se referiraju na njegovo muzičko nasljeđe, poput kompozicije mlade bosanskohercegovačke kompozitorke Hanan Hadžajlić, kaoi djela za dva klavira u četvrttonskom štimu međunarodno renomiranog Georga Friedricha Haasa. Kao uvod u koncert, s početkom u 19:00 biti će održano i javno predavanje o Ligetijevom stvaralaštvu.

Drugi koncert, “Alter Ego” (utorak, 31.10.2023. u 20:00) programira djela bosanskohercegovačkih, grčkih, francuskih, palestinskih i švicarskih kompozitora s težištem na solističku i kamernu muziku, kao izraza drugog (muzičkog) ja.

“Progression” (srijeda, 1.11.2023. u 20:00), treći i završni koncert ovogodišnjeg SONEMUS Festa tematizira muzičku improvizaciju, kao izraz da se sloboda/stvaralaštvo može ne samo kontemplirati i teoretizirati, već i živjeti/muzicirati.

Svi koncerti održati će se u sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, J. Štadlera 1/II, Sarajevo.

U vremenima uznapredovale buke i bijesa, samo umjetnički oblikovan zvuk (i/li umjetnost uopće) može pružiti smisao i barem neku nadu za budućnost.

  Ališer Sijarić

Više informacija o festivalu i programu dostupno je na: www.sonemus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »