„Socijalizacija sa pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini“

PH International,  američka nevladina organizacija osnovana 1985. godine koja teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica u rješavanju izazova i pronalaženju rješenja utemeljenih na razumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti, ojačane pojedincima, osnaženim kroz praktična iskustva i znanja, koji održavaju otvorenu komunikaciju, razmjenu i prijateljstvo, dobio je grant sredstva od Vlade SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL )  za podršku Programu socijalizacije sa pravom i prevenciji maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj grant će omogućiti realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Pilot program je osmišljen, kako bi  pomogao akterima u Federaciji BIH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH.

U okviru navedenog projekta PH International organizuje trodnevni ljetni kamp za učenike i učenice osnovnih škola iz Zeničko-dobojskog kantona , kao i za nastavno i policijsko osoblje.

Ljetni kamp će se održati u Zenici od 22. do 24. septembra  2017. godine   u prostorijama  Impulse Creative Center sa početkom u 11 sati.

Putem aktivnosti koje će se provoditi ciljevi  trodnevnog ljetnog kampa su:

  1. Obučiti učenice/učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društevnom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.
  2. Upoznati nastavno osoblje sa vještinama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivene promjene u lokalnoj zajednici.
  3. Putem različitih tema i modula učesnici ljetnog kampa će biti upoznati  i educirani o internetu, internet alatima za društvene mreže,  prednostima i opasnostima koje mreže donose u savremenom svijetu, u kontekstu šest modula Programa socijalizacije sa pravom.
  4. Kroz teorijske uvode i praktičan rad učesnici i učesnice biće u stanju upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te će biti u stanju da se zaštite od potencijalnih opasnosti.

Projekat se implementiran u periodu od januara 2017. do novembra 2018. godine u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko- neretvanskom kantonu uz punu saradnju relevantinh vladinih zvaničnika, škola i policije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »