Snaga udruživanja: Ljubuški rani krompir

Proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog su se udružili pod brendom „Ljubuški rani“, unaprijedili kvalitet proizvoda i u 2018 godini, po prvi put, ostvarili zajednički izravan plasman u maloprodajne trgovinske lance u BiH. Udruživanje proizvođača i unaprijeđenje kvalitete postignuto je uz  podršku Evropske unije  i Vlade Njemačke.

Poznat po kvaliteti i veoma ranom vremenu prispjeća na tržište, ljubuški rani krompir odnedavno je prepoznatljiv kao „Ljubuški rani“ i u biorazgradivim gajbama modernog i jedinstven dizajna sa sloganom „Sunce, kamen i crvena zemlja“ dostupan na tržištu. Razvijeni vizualni identitet prikazuje autentičnost malih poljoprivrednih proizvođača i karakteristike hercegovačkog kraja iz kojeg potiče. Svaka gajba je označena etiketom sa kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem, što omogućava utvrđivanje porijekla krompira.

Kao krovni brend za 25 poljoprivrednih proizvođača koji su dosad na tržištu nastupali individualno, „Ljubuški rani“ predstavlja svojevrsnu garanciju kvalitete i mogućnosti isporuke traženih količina. Ove godine ostvaren je izravan plasman 35 tona „Ljubuškog ranog“, u maloprodajne trgovinske lance po cijeni koja je bila rekordnih 50-100% viša u odnosu na cijenu iz prethodne sezone.

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Evropske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekat EU ProLocal.

Kvalitet prije svega

U cilju kontinuiranog poboljšanja kvalitete proizvoda i proizvodnog procesa, EU ProLocal je organizovao opsežne obuke za uvođenje dobrih poljoprivrednih praksi za uzgoj ranog krompira, koje su u skladu sa zahtjevima GLOBALG.A.P. standarda.

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krompira, ove sezone je sprovedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran. Iz bespovratnih sredstava dodijeljenih kroz EU ProLocal nabavljeno je šest traktorskih freza i pet traktorskih raspršivača, kao i prijenosna oprema za analizu tla. Proces planiranja i kontrole poljoprivrednih radova znatno je olakšan nabavkom agrometeorološka stanice.

Preporuke za budućnost

Za glavni idejni projekat budućeg distributivnog centra za skladištenje, sortiranje i pakiranje krompira, Općina Ljubuški je dodjelila zemljište na lokalitetu Poslovne zone Zvirići. Centar bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače ranog krumpira na ovom području, gdje će se redovno vršiti kontrola kvalitete i neadekvatni plodovi  vratiti  proizvođačima.

EU ProLocal uspješno pomaže ekonomski razvoj u BiH posljednje 3 godine. Program finansiraju Evropska unija sa devet, a Vlada Njemačke sa četiri miliona eura, a implementira GIZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »