“Smrt u Sarajevu” na BHFF-u

Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF) sa zadovoljstvom objavljuje poseban događaj sa oskarovcem Danisom Tanovićem u SVA teatru u New Yorku u subotu, 15. aprila u 18:00 sati. Ovaj događaj će biti dio 14. godišnjeg BHFF-a, koji se održava od 12-15 aprila 2017. godine.Tanović će biti prisutan na prikazivanju njegovog filma “Smrt u Sarajevu”, te će sudjelovati u razgovoru sa publikom nakon filma.

Danis Tanović je filmski režiser, producent i scenarista koji se naširoko smatra jednim od najboljih savremenih bosanskih filmaša svoje generacije. Najpoznatiji je po tome što je 2001. godine napisao i režirao film “Ničija zemlja”, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film. Jedan od najnagrađivanijih filmskih prvjenaca u historiji, “Ničija zemlja” je dobila više od 40 međunarodnih nagrada, uključujući i nagradu za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Kanu.

 Tanović je rođen u Zenici a odrastao je u Sarajevu. Razvio je  interes za film nakon što je proveo nekoliko godina studirajući glazbu i inženjering, a pohađao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu do 1992. godine, kada je počeo rat. Tokom naredne dvije godine, Tanović je proizveo na stotine sati dokumentarnih snimaka rata i uticaj rata na stanovništvo.  Nakon toga odlazi da studira film u Belgiji gdje je napravio dokumentarni film o bosanskom sukobu i nekoliko kratkih filmova.

“Smrt u Sarajevu” je Danisov sedmi igrani film, i prvi koji se u potpunosti odvija u Sarajevu, u gradu u kojem je odrastao. Film je osvojio nagradu žirija Grand Prix na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao i FIPRESCI nagradu.

“Smrt u Sarajevu” predstavlja optužujuću alegoriju o modernoj Evropi. Na 100. godišnjicu atentata na Franza Ferdinanda, u legendarnom Sarajevskom hotelu nastaje haos neposredno prije dolaska gostujući delegacije EU, odražavajući obećanja i nesigurnost moderne Evrope. Film koji je slojevit istorijom i društveni komentarima, “Smrt u Sarajevu” je snažna satira obogaćena trnovitim političkim pitanjima a koja istovremeno pruža nadu za put naprijed.

“Smrt u Sarajevu” će biti prikazan na BHFF-u kao dio 6. prezentacije, 15. aprila 2017. godine u 18:00 sati nakon koje slijedi razgovor sa Danis Tanović.  U sklopu 6. prezentacije će biti prikazan i kratki film “Aždaja”, Ivana Ramadana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »