SMART Balkan Nacionalna konferencija za BiH

Druga nacionalna konferencija projekta SMART Balkan će se održati u srijedu,14.06.2023. godine sa početkom u 10:30 sati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tema konferencije koja će okupiti predstavnike/ce organizacija civilnog društva, institucija i akademske zajednice, je “Zašto vlast dodjeljuje grantove oranizacijama civilnog društva?”

Cilj prateće panel diskusije je preispitivanje razloga i svrhe javnih poziva, kao njihova uloga u sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju države, te planski usmjerenom strateškom razvoju.
Tokom konferencije će biti predstavljeni i otvoreni pozivi za dodjelu grantova, te će biti potpisani novi ugovori za provedbe projekata Nacionalnih intervencija, jedne od sedam vrsta SMART Balkan grantova, za oblasti sigurnosti i stabilnosti i upravljanja. Još devet novih projekata iz BiH bit će podržani sa iznosom preko 468 000 EUR (940 928 KM) i tako se pridružiti prethodno nagrađenih 109 projekata u iznosu od oko 3,8 miliona EUR.
Projekat SMART Balkan u šest zemalja Zapadnog Balkana provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije i Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške sa iznosom većim od 17 miliona EUR. 85% od ovih sredstava tokom četverogodišnjeg perioda bit će distribuirano za osnaživanje organizacija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji putem sedam vrsta raspoloživih grantova specijalno dizajniranih za različite aspekte djelovanja, a sa ciljem jačanja parcipativnih demokratija u procesu euroatlanskih integracija.

Sve informacije o SMART Balkan projektu dostupne su na web
stranici: https://smartbalkansproject.org/.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »