Slučajnost ne postoji, izložba fotografija Maje Grozdanić u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Slučajnost ne postoji” autorice Maje Grozdanić.

Izložba će biti otvorena u petak, 1. novembra u 21:00 sati u Galeriji Zvono, Obala Maka Dizdara 10.

Na izložbi u Zvonu biće predstavljen ciklus pod nazivom “Slučajnost ne postoji” koji obuhvata dvije teme, pored naslovne tu je i serijal pod nazivom “E-Motion”.

Maja Grozdanić u svijet fotografije ušla je fascinirana činjenicom da se trenutak u našem životu može “uhvatiti” na papiru i kao takav trajati duže nego što je pamćenje.

Da ništa nije slučajno u umjetnosti, kao i u životu, potvrđuje specifičan životni i profesionalni put autorice koja se dvadeset godina bavila poslovima u finansijama, da bi zbog reorganizacije posljednje firme u kojoj je radila ostala bez posla te upisala studij fotografije na University of Applied Photography u Amsterdamu i diplomirala 2017. godine s najvišim ocjenama.

Maja Grozdanić rođena je 1968. godine u Osijeku (Hrvatska). Do rata je u Sarajevu studirala na Fakultetu političkih nauka, nakon čega 1992. odlazi u Holandiju.

Danas je članica Udruženja profesionalnih fotografa Holandije – DuPho.

Na fotografijama koje će biti izložene u Zvonu zabilježeni su motivi koji su dio autoričine podsvijesti, potom su na njima fragmenti koji ilustruju njene česte selidbe, promjene mjesta življenja, napuštanje gradova, prijatelja i života kakvog je poznavala do tada, da bi ciklus bio zaokružen foto zapisima koji sugerišu brzinu protoka vremena i postavljaju pitanje o tome koliko smo i da li smo uopšte svjesni sadašnjeg trenutka i brzine protoka vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »