Sinan Alimanović International Band oduševio ljubitelje jazza u Pekingu

Bosanskohercegovčki jazz ambasador, Sinan Alimanović, sa svojim internacionalnim sastavom, protekle sedmice održao je jazz turneju u glavnom gradu Narodne Republike Kine, u Pekingu.

Alimanovićev band realizirao je dva koncerta u okviru CEEC Culture & Arts Carnivala, u organizaciji Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Grada Pekinga, te koncert u poznatom pekinškom klubu DDC – Dusk Dawn Club. Pekinški mediji su Alimanovićevu muziku opisali kao jedinstven jazz mozaik ispunjen transkulturalnim elementima sa fokusom na bosanskom grooveu.

Sinan Alimanović International Band sastavljen je od najboljih svjetskih jazz muzičara: Sinan Alimanović – klavir, Harvie S – kontrabas, Vladimir Kostadinović – bubanj, Lejla Alimanović – vokal.

Njujorški kontrabasist, kompozitor, ali i višedecenijski profesor na prestižnom univerzitetu Manhattan School of Music, Harvie S, izrazio je iznimno zadovoljstvo što je dio Sinan Alimanović International Banda:

“Zaista sam uživao biti dijelom Sinan Alimanović International Banda. Muzika u Pekingu je bila na vrhunskom nivou: kombinacija jazz standarda i originalnih Alimanovićevih kompozicija. Sinan je čvrst bend lider i majstor svog instrumenta. Njegova talentirana kćerka, Lejla, obasjala je scenu sa svojim lijepim vokalom, dok je Vladimir Kostadinović pokazao koliko jedan bubnjar može swingati i biti muzikalan. Čast mi je što sam dio ovako dobrog ansambla.”, rekao je Harvie S koji je do sada zabilježio saradnje sa najvećim imenima iz svijeta muzike, kao što su: James Brown, Kenny Barron, Chick Corea, Tony Bennett, Pat Metheny, Paul Motion, Gil Evans, Randy Brecker, Stan Getz, Toots Thielemans i mnogim drugim.

Sinan Alimanović, višestruko nagrađivani bh jazz ambasador, u kontinuitetu promoviše bosanskohercegovačku jazz scenu kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz jazz svijeta, među kojima su neki i višestruki dobitnici prestižne nagrade Grammy. Samo neki od njih su:  Randy Brecker, Harvie S, Duško Gojković, Ladislav Fidri, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege i mnogi drugi…

 

Turneja u Pekingu je uvertira za jazz koncert koji Sinan Alimanović, zajedno sa Harvie S – om, priprema za sarajevsku publiku u decembaru 2017. godine.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »