Simpozij, okrugli sto, koncert “Muzika i politika u Evropi”

U petak, 26. maja 2023. godine, će u Historijskom muzeju BiH biti održan simpozij, okrugli sto i koncert, koji tematiziraju političku ulogu muzike tokom 20. stoljeća u Evropi. Program koji okuplja stručnjake i publiku različitog profila otvara razgovor o dvostrukoj poziciji muzike: s jedne strane muzika je svjedočila  rađanju totalitarizma i Holokausta, a ujedno je bila sredstvo otpora protiv svih oblika fašizma.

Teme simpozija pristupaju muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca: od uloge muzike u stvaranju revolucije do muzike kao kritičkog, društvenog alata. Izlagači na simpoziju su: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg). Sa publikom će također razgovarati i dirigent i kompozitor Amaury du Closel, osnivač Forum Voix Etouffées (Forum Utišani glasovi). Ova organizacija, koja je jedan od partnera u realizaciji programa, se bavi proučavanjem i promocijom muzike koju je odbacio i stigmatizirao nacizam u Evropi.

Okrugli sto posvećen je muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992.-1995. Jedan od događaja koji je obilježio kulturni život Sarajeva pod opsadom je koncert u uništenoj Vijećnici iz 1994. godine, kada je pod dirigentskom palicom Zubin Mehte, Sarajevska filharmonija izvela Mocartov „Requiem“. O značaju ovog koncerta za građane Sarajeva i njegovim odjecima na međunarodnom planu govore svjedoci vremena. Ovom prilikom će biti ekskluzivno prikazan intervju sa Zubin Mehtom.

Razgovori će biti zaokruženi koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama, koji počinje u 19 sati. Učešće u programu je potrebno rezervisati na adresu elektronske pošte: histmuz@bih.net.ba. Broj mjesta je organičen, a ulaz slobodan.

Organizatori: Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas. Događaj je podržao Austrijski kulturni forum.

PROGRAM :

14:00 Simpozij (na engleskom jeziku)

14:00 Dobrodošlica: Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH

14:15 prof. Dario Martinelli, The Singing Revolution – 1987-1991

15:00 prof. Beat Föllmi, A Punk Prayer against the unholy alliance between politics and Church: The protest action of the group Pussy Riot in the Christ the Saviour Cathedral 2012

15:30 prof. Mathieu Schneider, La Marseillaise (the French anthem), between war and peace (1939-1989). Vicissitudes of a song that is both patriotic and revolutionary

16:15 pauza

16:30 Amaury du Closel

17:00 Okrugli sto (na bosanskom jeziku) “Requiem 1994”

17:45 koktel

19:00 Koncert: SONGS OF PROTEST AND RESISTANCE

Prologue: Concern and fear

WHAT’S GOING ON? (A. Cleveland, R. Benson, M. Gaye) 

GIMME SHELTER (M. Jagger, K. Richards)

Chapter 1: One hundred painful years

STRANGE FRUIT (A. Meeropol)

MAN IS NOT A MACHINE (D. Martinelli)

A GREAT DAY FOR FREEDOM (D. Gilmour, P. Samson)

MISS SARAJEVO (B. Eno, Bono, A. Clayton, The Edge, L. Mullen Jr.)

YELLOW AND BLUE (D. Martinelli)

Chapter 2: Fighting to be free

BELLA CIAO (trad.)

RAUDONI VAKARAI (I. Narkutė)

LE CHANT DES PARTISANS (A. Marly, J. Kessel, M. Druon)

Chapter 3: Learning to be free

WE SHALL OVERCOME (trad.)

BLACKBIRD (J. Lennon, P. McCartney)

REDEMPTION SONG (B. Marley)

Epilogue: How many more times?

BLOWING IN THE WIND (B. Dylan)

BOOKS ARE BURNING (A. Partridge)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »