Sedmica italijanskog filma i prezentacija filma “Trieste, Jugoslavia”

U sklopu V sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, ambasador  Minasi je bosansko-hercegovačkim medijima predstavio kalendar filmskih projekcija  koje će se prikazati u sklopu Sedmice italijanskog filma, koje će se kao što je već najavljeno, odvijati u Sarajevu (od 21.11. do  25.11, Kino Meeting Point), Banja Luka (20.11-21.11, Cineplexx), Tuzla (22.11. i 27.11., Dialogo Italijanski centar i Narodno pozorište), Mostar (23.11. Cinestar) i  Višegrad (Andrićgrad, 24.11. i  25.11).

Kao dodatni poklon bosansko-hercegovačkoj publici, ambasador Minasi je takodjer najavio, zajedno sa direktorom Al Jazeera Balkans, Edhemom Fočom, a kao dodatak Sedmici filma, za 30.11.2017. u  18:00 u  Kinu Meeting Point, u organizaciji Ambasade Italije i u saradnji sa Al Jazeera Balkans, projekciju dokumentarnog filma “Trieste, Yugoslavia” italijanskog reditelja Alessia Bozzera.

Radnja filma se odvija na istorijskom Trgu Ponterosso u centru Trsta, koji je od polovine 50-tih godina prošlog vijeka postao mitsko mjesto za stanovnike bivše Jugoslavije, destinacija za kupovinu, naročito 70-tih i 80-tih godina “kaubojki” i jeansa. Gotovo pola vijeka, ogroman broj ljudi iz bivše Jugoslavije je dolazio u Trst, sve dok početak rata 90-tih godina nije prekinuo ovaj nevjerovatan protok ljudi.Kroz mozaik priča i svjedočenja, sa obje strane granice, film pokušava da rekonstruiše atmosferu tih godina, koja otkriva gledaocu jedan poseban aspekt Trsta, koji se još jednom potvrdjuje kao grad otvorenih vrata Italije prema Balkanu, kao mjesto susreta kultura koji privlači sve više  umjetnika iz cijelog svijeta, a  za vrijeme “hladnog rata” mjesto prolaska, a ne granica “željezne zavjese”. Dokaz za to je da su koproducenti filma, realizovanog od strane  Rai Cinema  i HRT Hrvatska,  producentska kuća Missart iz Zagreba  i Al Jazeera Balkans di Sarajevo.

Film je imao veliki uspjeh u Italiji, Austriji Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji. U tom smislu, filmskom promo premijerom u Sarajevu, koju pripremaju Ambasada Italije i Al Jazeera Balkans, koja je koproducent filma, namjerava se promovirati film i u Bosni i Hercegovini, obzirom da je planirano za 05.12.2017. prikazivanje filma na kanalu Al Jazeera Balkans. Na projekciji 30.11.2017. koja ce sadržati oko 15 minuta materijala koji se ne nalazi u sklopu televizijske verzije, biće prisutan reditelj Alessio Bozzer, koji će publici prezentirati svoj rad, kao i jedan član filmske ekipe.

Ulaz na projekciju je slobodan. Film će biti prikazan u originalnoj verziji, sa titlovima na engleskom.Za dijaloge koji nisu na lokalnom jeziku (italijanski i slovenački) predvidjeni su titlovi na lokalni jezik.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »