Sedmi festival Muzika na žici počinje 11. oktobra u Sarajevu

Sedmi festival Muzika na žici biće otvoren 11. oktobra 2017. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, nastupom Sarajevske filharmonije uz brojne međunarodne soliste i solistkinje.
Cjelokupna manifestacija, kako je i najavljeno prethodne godine, biće u znaku obilježavanja stogodišnjice od rođenja Avde Smailovića, čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora.
Ovogodišnje festivalsko izdanje koje će nakon otvaranja biti nastavljeno na sceni Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pratiće i simpozij o životu i radu Avde Smailovića, a festival će se realizovati uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, podršku ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini te niza drugih domaćih i međunarodnih institucija.

Na prošlosedmičnom intimnom okupljanju u sarajevskom Ateljeu Figure uz nastup festivalske umjetničke direktorice Violete Smailović-Huart i njene sestre Meire Smailović izvedena je jedna od kompozicija njihovog oca, te najavljeno njih nekoliko koje će na pozornici sedmog festivala Muzika na žici imati praizvedbu.
Predstavljen je i festivalski plakat koji, kao i obično, potpisuje Anur Hadžiomerspahić i agencija Ideologija.

Krošnje sa prošlogodišnjeg stabla jabuke, što je bio vizuelni identitet festivala, u predstojećem izdanju Muzike na žici dodatno će se razgranati, te ćemo osim bioloških potomaka Avde Smailovića na sceni Oružanih snaga BiH imati priliku vidjeti brojne muzičare i muzičarke na koje je njegov rad i rad muzičke porodice Smailović imao veliki uticaj.

Zahvaljujući vlastitoj poziciji u svijetu muzičke umjetnosti, Violeta Smailović- Huart već sedam godina u Sarajevo dovodi neke od najznačajnijih umjetnika i umjetnica današnjice, stvarajući čaroliju pod nazivom Muzika na žici, festival koji nam omogućava putovanje kroz djela velikih majstora klasičnog repertoara u izvedbi vrhunskih majstora na žičanim instrumentima.

Festival je nastao iz želje da gradu u kom je rođena i odrasla podari nesvakidašnji muzički ugođaju, u okolnostima svakako osiromašene ponude klasične ili umjetničke muzike.

Porodično stablo Smailovića iznjedrilo je 15 muzičara, od kojih ćemo mnoge imati priliku vidjeti na predstojećem festivalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »