SARTR i Aparat Teatar vam pripremaju – “Plumb BO-BO, ZU” i “BO-BO i ZU prvi dan u vrtiću”

Sarajevski ratni teatar i Aparat teatar, u toku decembra, za svoju najmlađu publiku pripremaju dvije dječije predstave.

Predstava “Plumb BO-BO, ZU” je   namijenjena  prije svega djeci uzrasta od nula do 3 godine, njihovim roditeljima, odgajateljima, trudnicama i pravim ljubiteljima teatra. Termini igranja su subota, 10. i nedjelja, 11. decembar u 16h i 18h.

A zatim slijedi i premijera predstave “BO-BO i ZU prvi dan u vrtiću” u kojoj likovi BO-BO i ZU polaze u vrtić. Termini igranja su subota, 17. i nedjelja 18. decembar u 16h i 18h.

Cijena ulaznice za jednu od predstava iznosi 12KM za roditelje i školarce, a bebe i predškolski uzrast imaju slobodan ulaz. Cijena ulaznice za obje predstave iznosi 20KM. Rezervacije se mogu obaviti svakim radnim danom pozivom na 033 664 070.

 VIŠE O PREDSTAVAMA

 Plumb BO-BO, ZU

Predstava  “Plumb BO-BO,ZU” imala je vrlo uspješnu premijeru 19.02.2014. Do oktobra 2014. odigrano je 15 repriza pred ca. 900 gledalaca, što uveliko premašuje kapacitet predstave, koji je planiran da bude max. 25 gledalaca po predstavi.  Namjenjena je prije svega djeci uzrasta od nula do 3 godine, njihovim roditeljima, odgajateljima, trudnicama i pravim ljubiteljima teatra. To je nova teatarska forma educiranja sasvim “male” publike, koja u našoj zemlji još nije zaživjela,a u zadnjim decenijama je vrlo popularna u Evropi, SAD i Kanadi.

Predstavom “Plumb BO-BO,ZU” traži se način komuniciranja, koji nije vezan za jezik koji ima svoj naziv, već “meta” jezik, jezik sve djece svijeta. Jezik emocije, smijeha, artikulisanog ili neartikulisanog tona, jezik pokreta i svjetla.

Svaka predstava završava igranjem sa djecom i roditeljima u scenografiji i  sa rekvizitom iz predstave. Time omogućuju da djeca starosne dobi  do 3 god. pamte svoj prvi kontakt sa teatrom ne samo kroz teatarski čin, već i kroz igru sa konkretnim predmetima korištenim u predstavi. plumb-07


PREMIJERA

BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću

Zbog velike posjećenosti i zadovoljstva, ne samo ciljane publike već i djece starijeg uzrasta,   rodila se ideja za nastavak pod nazivom “ BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću” gdje likovi iz predstave “rastu” zajedno sa publikom.

Poštujući osnove razvojne psihologije i kognitivne nauke, nastavak će se raditi u skladu sa potrebama djece uzrasta 2-4 god. U ovom uzrastu djeca su izuzetno prijemčljiva za igru, imitaciju i predstavljanje, što su osnove na kojima postoji i sam teatar kao umjetnost.

U predstavi “BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću”, kao što i naziv kaže, radi se o likovima BO-BO i ZU koji polaze u vrtić. To je, kako djeci, tako i roditeljima, veoma poseban dan, ispunjen jakim emocijama i zato se zauvijek pamti.

Ova predstava će također biti bazirana na muzičko-plesnoj, a ne na verbalnoj formi. Sa akcentom na klaunovski geg, djeci prepoznatljiv i omiljen. Dakle, kao i u prvom dijelu, na publiku će se probati utjecati muzikom, smijehom, emocijom i govorom, koji će opet biti više na tragu individualnog govora, govora baziranog na govor tijela i emocije. U toku predstave koristit će se dosta malih instrumenata, kojima će publika stavrati ton same predstave.

 Produkcija: Aparat teatar i Sarajevski ratni teatar – SARTR
Režija i koncept : Belma Lizde-Kurt
Scenografija i Kostimografija :  Belma Lizde-Kurt (Plumb BO-BO, ZU) i Adisa Vatreš Selimović (BO-BO i ZU prvi dan u vrtiću)
Fotografije: Velija Hasanbegović/ Bojan Mustur
Maja Zećo – BO-BO
Merima Lepić-Redžepović – ZU

Naš teatar je zaista aktivan i spreman na spontanu reakciju “malih” ljudi. Tako  svako igranje postaje nova i originalna predstava. Tražimo način da komuniciramo sa publikom koja još “ne govori”. Pri tome se oslanjamo na sposobnosti teatra, kao žive umjetnosti, da bez ikakvih tehničkih efekata zainteresira publiku. Ova predstava pomaže odraslima da progovore jezikom djece.

Moto Aparat teatra jeste:

Samo jednom se prvi put ide u pozorište! Svako dijete to zaslužuje!

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »