SARTR: Dokumentarni film “Sklonište”

U utorak 7. aprila u 18h preko YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, emitovat će se dokumentarni film „Sklonište”. Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i svoju je premijeru imao u SARTR-u 17. maja 2017. godine. Dokumentarni film „Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave „Sklonište” 6. 9. 1992.

Predstava „Sklonište”, u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta. „Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobeđuje.” – Jovan Divjak.

„Nije bilo bolje ideje u haosu rata, nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći sa prvom predstavom. I to sa predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom.” – Aleš Kurt

Režija i montaža filma/ Emir Z Kapetanović

Kamera/ Almir Đikoli

Ton/ Samir Hrković

U filmu učestvuju/ Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »