Sarajevski srednjoškolci u centru Sarajeva upalili svjetlo i poslali snažnu poruku

Postoji datum koji ujedinjuje sve srednjoškolce širom svijeta. Taj datum je 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja srednjoškolskog aktivizma. Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, već duži niz godina sa svojim srednjoškolcima obilježava njihov datum, na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja.

Kao i srednjoškolci iz čitave Evrope, sarajevski učenici su pronašli prikladni način obilježavanja njihovog datuma. Kao i prethodnih godina, Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo je realizovala aktivnost, koja zaslužuje samo riječi hvale, povodom obilježavanja vrlo bitnog datuma. Ovogodišnja aktivnost je podrazumijevala okupljanje što više sarajevski srednjoškolaca i mirnu šetnju. Osmišljenim programom srednjoškolci su željeli ukazati na probleme koji se vezuju za mlade u Bosni i Hercegovini. Aktivnost se realizovala u nedjelju, 17.11. sa početkom u 18:00 sati okupljanjem učenika ispred katedrale “Srca Isusova”. Mirna šetnja je krenula od mjesta okupljanja do ”Bosnia Bank International” centra, gdje su srednjoškolci poslali snažnu poruku. Tokom šetnje, srednjoškolci su visoko držali svoja svjetla. Sama poruka koju su poslali jeste da im je dosta mraka i da ne žele više čekati čekati.

“ Dosta nam je mraka! Mi srednjoškolci, odlučili smo upaliti svjetlo! “

“I ove godine, kao i prethodnih obilježili smo Međunarodni dan onako kako to i dolikuje. Atmosfera je bila na jako visokom nivou i stvarno dosta srednjoškolaca se odazvalno našem pozivu. Nadam se da će svaka naredna godina biti bolja i ispunjenija dobrom atmosferom i entuzijazmom i da ćemo napokon prenijeti našu poruku širim masama.“ – istakao je Vedat Selimović, predsjednik  mreVUK KS.

“Uživala sam u ovoj aktivnosti. U aktivnosti gdje mi, srednjoškolci, pokažemo šta sve zajedno možemo. Svijet i ova zemlja ostaju nama, a mi imamo želju da promijenimo ono što se promijeti može i da osvjetlimo našu budućnost. Zaista sam ponosna na svakog srednjoškolca koji je danas došao i podržao ovako bitnu stvar. Jedina stvar koju želim poručiti jeste da je ovo samo naš početak i da na ovome nećemo stati.“- zaključila je Nejla Pljakić, potpredsjednica i glasnogovornica mreVUK KS.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »