Sarajevski alternativni rok bend Činčila je objavio novi spot!

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio novi spot za pjesmu „Obojimo se“, pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda.
Ovaj veoma interesantan eksperimentalni VHS video je djelo frontmena benda Vanje Solakovića. Rad benda Činčila se sa svojom estetikom i zvukom dosta oslanja na retro manir devedesetih, te odabir da se koristi VHS kamera za ovaj video nije slučajnost, ideja Vanje je bila da na taj način upotpuni taj
retro koncept benda.

Autor ovog spota Vanja Solaković je izjavio: „Dugo sam maštao o tome da imam svoju VHS kameru koju mogu nositi sa sobom, cilj mi je bio mogućnost snimanja interesantnih momenata u svom okruženju. Kada sam kupio kameru odlučio sam da uradim ovaj eksperimentalni video, jedan duži period sam snimao doslovno sve što mi je bilo zanimljivo, pa sam na kraju od toga u montaži pravio jednu cjelinu, cilj mi je bio proces, potraga i improvizacija, pustio sam da mi slike koje sam snimio ispričaju pričaju.
Ovaj video sam tretirao kao jednu vrstu eskperimentalnog kolaža, spajao sam razne momente i kreirao jednu specifičnu priču koju svaki posmatrač može drugačije da doživi, nisam želio da oduzmem gledaocima mogućnost individualnog zaključka, priče su svakako na kraju uvijek onakve kako ih individualno procesuiramo. Uživao sam mnogo u procesu stvaranja ovog djela, veoma sam zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo, smatram da taj efekat VHS kamere koja nije digitalna upravo upotpunjava zvuk pjesme „Obojimo se“, koja je u maniru sirovog alt rok zvuka iz devedesetih. Pored svega toga sam i na neki način želio da se malo odmaknemo od dosadašnjih spotova koji su isključivo snimani digitalnim kamerama“.

Bend Činčila je trenutno na svojoj „Činčila Balkan Tour 2022“ turneji, preostale termine i lokacije ove turneje možete vidjeti na njihovim stranicama, frontmen benda Vanja je također izjavio da će početkom iduće godine raditi aktivnije na novom albumu, a da su do tada isključivo fokusirani na nastupe uživo u sklopu njihove turneje.
Zvuk je snimao Kemal Sulejmanović, mix i mastering pjesme je radio Haris Saračević.

Činčila je autorski, alternativni psihodelični funk-rock grunge bend, osnovan 2012. godine u Sarajevu. Spoj prijateljstva, muzike i likovne umjetnosti je glavni koncept benda.
Činčila uključuje u svoje nastupe likovnu umjetnost, performans i kostimografiju, sve u cilju stvaranja jednog kompletnog i usko povezanog artističkog izražaja. Vanja Solaković frontmen i idejni tvorac grupe često ističe da je kosmička energija uvijek bila glavni pokretač kreativnog rada benda Činčila. Ova energija se manifestuje kroz zvuk koji bend stvara, a onda taj zvuk utječe na vizije likovnih oblika i obrnuto, zato je Činčila poznata i po autentičnim umjetničkim performansima, u kojima koriste zvuk, boju i tjelesni
performativni izražaj, sve u svrhu stvaranja zvučnog i vizuelnog djela u momentu. Svojim muzičkim stvaranjem, Činčila eksperimentiše sa različitim žanrovima i zvukovima, u cilju pronalaženja autentičnog muzičkog izražaja. U tom savršenom krugu nastaje kompletan Činčilin autentični multimedijalni izražaj. Bend Činčila je brzo stekao medijsku pažnju i popularnost u svijetu alternativne muzike nakon izdavanja prvih par singlova i albuma prvijenca, pod nazivom “Šta znam”, koji je izašao u maju 2016. godine pod izdavaštvom Hayat production. Uslijedili su mnogobrojni nastupi uživo, tako da Bend iza sebe ima više samostalnih koncerata, izložbi i festivala, kako lokalno, tako i u regiji, a jedan od za njih najznačajnih je i i nastup na Exit-u, u Novom Sadu, 2017.
godine. Bend je objavio i svoj drugi studijski album „Bez oblika“ 2019. godine. pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda. Album „Bez oblika“ uz mnogobrojne spotove sa tog izdanja je bendu otvorio vrata na regionalno tržište alternativne rok muzike.
Pored mnogih učešća na regionalnim alternativnim festivalima, bend je nominovan i za najbolji video na Adria Muzzik Video Awards 2021 za najbolji regionalni animirani video spot, radi se o jednoj od najjačih regionalnih priznanja. Bend Činčila je trenutačno glavni bosanskohercegovački predstavnik alternativnog roka novih generacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »