SARAJEVO NOW: PEOPLE’S MUSEUM

Grad Sarajevo vijekovima predstavlja mjesto susretanja raznih kultura. Slojevi osmanskog i austro-ugarskog nasljeđa pa sve do socijalizma i urbicida 1990-tih, sveprisutni su u gradskoj strukturi. Danas, dvadeset godina poslije rata postavlja se pitanje: šta je Sarajevo danas?

Inicijativa „Reactivate Sarajevo“ zajedno sa domaćim snagama i renomiranim međunarodnim stručnjacima ima u fokusu kritičku analizu izazova i potencijala grada te reaktiviranje već postojeće infrastrukture, kroz razvijanje prototipičnih rješenja uz saradnju raznih struka.

Ovogodišnji naslov 15. La Biennale di Venezia “Izvještaj sa fronta” spaja izazove društva uključujući migraciju, destrukcije, potrebe za socijalnim i društveno relevantnim rješenjima te jasno poziva na inovativne i interdisciplinarne pristupe.

venecija_english_cvr_photo

Izložba sa temom Sarajeva i Bosne i Hercegovine zastupljena je pod nazivom “Sarajevo Now: People’s Museum” u sklopu „Reactivate Sarajevo“ projekta pod pokroviteljstvom Matice Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Historijskim Muzejom Bosne i Hercegovine ETH Zurich Univerzitet te Baier Bischofberger Arhitektima.

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao fokus izložbe na Bijenalu utjelovljuje ovaj fenomen i stoji kao svjedok vremena te simbol otpora i re-programacije. U vremenu manjka brige za kulturu, umjetnost i arhitekturu, muzej kroz napore individua i samoorganizacije je postao mjesto susretanja, društvene interakcije i kulturnih aktivnosti.

Pored uvodnih panela i izlaganja unikatnih artefakata iz bogate kolekcije Historijskog Muzeja od njegovog osnivanja do danas uljučujući predmete iz kolekcije «Sarajevo under siege» u okviru izložbe će se pokazati maketa sadašnjeg stanja muzeja i njegove okoline koju su kreirali studenti arhitekture iz Sarajeva te maketa sa potencijalnim intervencijama u budućnosti razvijena od strane Urban-Think Tank i Baier Bischofberger Arhitekata – niz privremenih intervencija koji treba osnažiti društvene procese koji su već već u toku te revitalizirati fizičku strukturu.

logo-MIA-2016-EvColl_RGB

U izložbenoj postavci su i fotografije Jima Marshalla koje svjedoče o transformaciji Sarajeva, ilustracije svakodnevnog života i detalja Sarajeva autorice Charlie Koolhaas te fotografije Historijskog Muzeja autora Daniela Schwartza. Dio stalne postavke je i dokumentarni film Urban-Think Tanka o Sarajevu i Historijskom Muzeju, film «1395 Dana» glavnog autora Anrija Sale, te kolaž skečeva Top Liste Nadrealista koje su i danas vrlo relevantne za temu koje postavlja Bijenale uključujući skeč «Sarajevski zid» koji će prezentovati Zenit Đozić. Na samom otvaranju će nastupiti i bh. umjetnik Mak Hubjer sa umjetničkim performasom kao i

Muzika DJ kolektiva Momentum Klabika iz Sarajeva.

Paviljon će za vrijeme trajanja izložbe ugostiti brojne diskusije, radionice i događaje. Svi zainteresovani za učešće se pozivaju na saradnju.

Trajanje: 28.5 – 1.7 (pretpremijera i svečano otvaranje 26.5, 17:30)

Lokacija: Venecija, Arsenale-Nord (Tesa 99)

Pokroviteljstvo: Matica Bosne i Hercegovine

Izlagači: Urban-Think Tank ETH Zurich, Historijski Muzej Bosne i Hercegovine, Baier Bischofberger Architekten

Kontakt: Haris Piplas, piplas@arch.ethz.ch

Više informacija: reactivate-sarajevo.com

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »