Saopštenje za javnost CRMA Žurnal

Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu ali i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao izvještavanja građana o događajima, direktni je napad  na slobodu govora ali je i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju. Poražavajuća je reakcija institucija za provedbu zakona u slučaju fizičkog napada Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad gdje umjesto da nasilnika žurno procesuiraju, policijsko-pravosudni aparat u Kantonu Sarajevo svoje djelovanje je usmjerio prema žrtvi ovoga gnusnog čina. Fotoreporteru Žurnala, Adiju Kebi upućen je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ‘’Neovlašćeno optičko snimanje’’ iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH.

“Ovo nije jedini primjer napada i ugrožavanja rada. U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta od strane kako pravosudnih institucija, tako i političkih partija i njihovih predstavnika. Reagovali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju”, ističe Eldin Karić izvršni direktor CRMA-e i urednik Žurnala.

Zbog svega navedenog Redakcija Žurnala apeluje i traži da:

  • Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  • Stranka demokratske akcije javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  • Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad;
  • Bojkot medijskih obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune navedeni uslovi.
Bez obzira na sve napade i prijetnje kojima su izloženi novinari, Redakcija Žurnala obavještava javnost da neće odustati i da će još jačim intezitetom nastaviti sa objavama istraživačkih priča o korupciji i najtežim oblicima kriminala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »