Saopštenje Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa povodom zabrane događaja u Banjoj Luci

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je rješenje Bh. povorci ponosa kojim se “zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci”. Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja. Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti. Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje.

Kao razlog zabrane, u rješenju se navode “negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su otvoreno negodovali planiranom druženju aktivista LGBTIQ zajednice u Banjoj Luci, pritom jasno stavljajući do znanja da će pokušati nasilno prekinuti okupljanje ukoliko do istog dođe” kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK „Borac“ i FK „Leotar“, odnosno “o mogućem organiziranju navijačkih grupa” navodeći da MUP RS-a, Policijska uprava Banja Luka “nije u mogućnosti da adekvatno obezbijedi navedeni javni skup”, odnosno događaj Bh. povorke ponosa.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je u skladu sa zakonskim odredbama prijave javnog događaja, prijavio događaj nadležnim organima 13. marta, te je od dana podnošenja prijave događaja bio u konstantnoj komunikaciji sa nadležnim sigurnosnim organima, koji su uvjeravali organizatore/ice da mogu osigurati događaj i da nema razloga za brigu, osjećaj straha i ugroženosti.  Samo dan prije održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori/ce su pozvani/e u prostorije Policijske uprave, gdje su pripradnici policije u usmenom obraćanju kazali organizatorima/cama da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup. U protivnom, oni će zabraniti skup. Naša odluka je bila jasna – mi nismo željeli otkazati događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbijedi skup. 

U međuvremenu na ulicama Banja Luke, skupina građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći Ubij pedera!, na što policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam. 

Cjelokupna novonastala situacija je direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava predstavnika vlasti, nosilaca najviših izvršnih funkcija, predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i Gradonačelnika grada Banja Luke, Draška Stanivukovića, koji su svojim svjesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja, ugrozili prava na javno okupaljnje LGBTIQ+ zajednice ne samo u Banjoj Luci, nego i diljem entiteta Republika Srpska.

Samo godinu dana ranije, Bh. povorka ponosa je bila u Banjoj Luci, u okviru aktivnosti obilježavanja IDAHOBIT-a, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije. Taj događaj je na isti način najavljen javnosti, te je imao visoku posjećenost i podršku organizacija i građana i građanki Banja Luke. 

Desno orijentirane političke struje žele kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske nametnuti usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o udruženjima i fondacijama Repubilike Srpske, kojim bi legalno, ali ne i legitimno, ugnjetavali borkinje i borce za ljudska prava, novinare/ke, i druge građane i građanke bez obzira na nacionalnu, vjersku, etničku pripadnost, spol, rasu, rod, seksualnu orijentaciju ili drugu pripadnost.           

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa podnio je krivičnu prijavu protiv lica koja su direktno prijetila organizatorima/cama i zajednici, te nismo obaviješteni da li je iko priveden i ispitan. 

Poruka koja se šalje prema LGBTIQ+ zajednici u Banjoj Luci, entitetu Republika Srpska, kao i svim ostalim marginalizovanim, obespravljenim građanima i građankama, zapravo podrazumijeva da institucije koje su dužne garantirati sigurnost i uživanje dostojanstvenog života, ne žele zaštiti sve građane/ke jednako, te odstupaju od bilo kakve intervencije i kažnjavanja onih koji prijete, vrše nasilje, podstiču na nasilje, govor mržnje i vandalizam. Važno je napomenuti da kreiranje ovakve atmosfere, te nereagovanje odgovornih institucija, zapravo povlači odgovornost istih institucija za nasilje do kojeg je došlo i do kojeg može doći.

Nereagovanjem odgovornih institucija, te građana i građanki, na homofobne i huškačke izjave, ovakvo ponašenje se odobrava, te ohrabruje.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa će preduzeti pravne korake i neće ostati nijem na dešavanja i odluke institucija, te jasno i glasno poručuje da je uz LGBTIQ+ zajednicu u Banjoj Luci i entitetu Republika Srpska, kao i uz sve obespravljene. 

Ovim putem potvrđujemo da Bh. povorka ponosa neće večeras održati planirani događaj, niti ikakve alternativne aktivnosti. 

Činom zabrane održavanja događaja se još jednom podcrtava važnost organizacije Povorke ponosa, kao i savezništva, te međusobne solidarnosti, jer ovo je naša zajednička borba. 

Vidimo se 24. juna u Sarajevu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »