Saopštenje Mreže za izgradnju mira i Let’s Do It pokreta povodom Međunarodnog dana mira, 21. septembra 2019.

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 192 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir u BiH i „Let's Do It“ pokret u BiH, u čijim je volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća do sad učestvovalo 184.441 volontera_ki, izdaju saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana mira 2019. koji se obilježava 21. septembra.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj obilježavanja ovog bitnog datuma. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje djelovanje.

Izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom naših života. Stoga, Mreža za izgradnju mira ovaj značajni datum obilježava sedmicom izgradnje mira, stavljajući fokus na novu oblast svake godine. Ove, 2019. godine, fokus je na razvijanju ekološke svjesnosti, te se u saradnji sa Let’s Do It pokretom, u sedmici od 16-22. septembra 2019. širom BiH obilježava Sedmica izgradnje mira i ekološke svjesnosti. U okviru obilježavanja ove sedmice različite organizacije, škole, pojedinci_ke, pokreti i institucije organiziraju niz različitih akcija čišćenja, konferencija, diskusija, sekcija, priredbi…, a sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku mira i neophodnosti jačanja ekološke svijesti, čuvanja i zaštite prirodnog bogatstva BiH. Najavljeno i organizirano je preko 50 aktivnosti u 16 gradova širom BiH.

Tokom ove sedmice, 21. septembra 2019. održava se World Cleanup Day, velika akcija čišćenja u kojoj učestvuju volonteri volonterke širom BiH, a sa ciljem da pošalju poruku da BiH može biti bolje i ljepše mjesto za život, zemlja u kojoj se svi konflikti rješavaju u ljubavi i miru.

Mreža za izgradnju mira i Let’s Do It pokret u BiH pozivaju sve građane i građanke BiH da se priključe Sedmici izgradnje mira i ekološke svjesnosti, te podsjećaju da, iako se obilježava jedanput u godini, Dan mira bi zapravo trebao biti svaki dan. Stoga, svi i sve smo dužni_e da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir i čuvamo našu okolinu jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju, njegujemo dijalog i zajedno gradimo ljepšu budućnost u zdravoj i čistoj okolini kako za nas, tako i za generacije koje dolaze.

Kalendar Sedmice izgradnje mira i ekološke svjesnosti možete pronaći na web stranici Mreže za izgradnju mira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »