San ljetne noći na Jazz Festu!

Fotografija: Julian Lage i Gyan Riley na tonskoj probi The Bagatelles Marathon Sarajevo na XX. Jazz Festu Sarajevo 2016 (Armin Smailović)

Dvojica izvrsnih gitarista Julian Lage i Gyan Riley vraćaju se u novembru u Sarajevo, kako bi nakon sjajnog prošlogodišnjeg nastupa u okviru sarajevskog maratona Bagatela Johna Zorna, još jednom očarali publiku Jazz Festa Sarajevo.

Lage i Riley će na sarajevskom koncertu izvesti repertoar sa albuma Midsummer Moons objavljenog ove godine za izdavačku kuću Tzadik, repertoar kompozicija Johna Zorna koje evociraju magiju Mjeseca kao vječite fascinacije i simbola ljubavi, požude, snova.

Ovaj duet čine iskusni muzičari nove generacije – Julian Lage čiji je debitantski album Sounding Point nominiran za Grammy u kategoriji najboljeg savremenog jazz albuma 2010. godine i Gyan Riley kojeg je The New Yorker nazvao “muzičkom mašinom” dok se izvedba ovog dvojca opisuje superlativima.

Emotivna interpretacija koju donose Lage i Riley imala je svoju evropsku premijeru na koncertu u pariškom Louvreu početkom aprila, a sarajevski koncert bit će jedinstvena prilika za publiku Jazz Festa da ponovo uživa u nastupu vrhunskih umjetnika koji predvode novu generaciju sjajnih gitarista na muzičkoj sceni danas a koji će na pozornici Jazz Festa Sarajevo 2. novembra dočarati romantične prizore ljetnih večeri inspirisanih šekspirijanskom ikonografijom.

Ulaznice za koncert dueta Lage/Riley važe i za koncert violončeliste Erika Friedlendera, a oba koncerta bit će održana u okviru programa Musick and Magick John Zorn in Sarajevo 2017. Ulaznice se do 15. septembra mogu kupiti ili rezervirati po povoljnim friendly cijenama na www.jazzfest.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »