Samostalna izložba Bojana Stojčića Viva la Transicion

Izložba je najavljena postavkom instalacije Tražim osobu na fasadi Umjetničke galerije BiH, koja je izazvala veliki interes javnosti. Organizacija izložbe ostvarena je uz podršku Zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija Dijalog za budućnost. Kustosica izložbe je dr. Amila Ramović.

Zvaničnog otvaranja za javnost neće biti, usljed pogoršane zdravstvene situacije u Kantonu Sarajevo.
Izložbu možete posjetiti svakog dana, od 30. jula do 30. avgusta, osim nedjelje, u periodu od 10:00 do 20:00 časova. Molimo Vas da se prilikom posjete UGBiH pridržavate mjera zaštite preporučenih od strane nadležnih institucija, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

“Iako medijski vrlo heterogeni, izloženi radovi ujedinjeni su neprekinutom niti tenzije koju Stojčić uspostavlja između dva pola, inicirajući onu provokaciju umjetnosti koja vodi ka Rancièreovom emancipovanom posmatraču, takvom koji dramu pokrenutih dilema konačno dovršava sam sa sobom. Pažljivo izbjegavajući da ponudi gotova rješenja ili popularne stavove,  ona bježi od banalnosti kiča koji posjetiocu nudi samozadovoljno prepoznavanje sebe. Naprotiv, estetski suptilnim i precizno kontrolisanim rješenjima, ona provocira posmatrača da dijalog nastavi u svome proširenom prostoru, onom vlastite intime ili u javne zbilje, i time otvori za sebe, za nas, nove mogućnosti.”

Kustosica izložbe dr. Amila Ramović

Više informacija o izložbi možete pronaći na web stranici Umjetničke galerije BiH.

Samostalna izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »