Rock Redukcija pjesmom Nagrada otvara nova vrata domaćoj autorskoj muzici

Da ljubav prema muzici može stajati rame uz rame sa svim ostalima ljubavima, dokaz je i pjesma Nagrada koja je nastala kao potreba da se čista ljubav dijeli. Iako je treća po redu koju je Rock Redukcija objavila, pjesma Nagrada posebna je zbog toga što predstavlja ozbiljan projekat koji ima za cilj promovisati bh. muzičare i vratiti nadu u autorski rad na domaćoj muzičkoj sceni.

Snimljena je u studiju Lacrima u Sarajevu, uz učešće sljedecih muzicara : Rifet Čamdžić – bubanj, Moamer Balihodžić – usna harmonika, Zlatan Bozuta – piano, Šukalo Dino – gitara, Darko Hrgić – bas, Jasmir Musabegović – ritam gitara, Elma Selimović, Žana Babić Arapović – back vokal. Aranžman su radili: Jasmir Musabegović, Darko Hrgić, Adnan Mušanović i Dino Šukalo.

Muziku i tekst potpisuju Jasmir Musabegović i Darko Hrgić koji su ujedno i osnivači benda. Produkciju i mastering potpisuje uspješni muzički producent, Adnan Mušanović. Video spot za pjesmu “Nagrada” uradio je sjajni Davor Tomić Dado, uz entuzijazam i učešće mladih glumaca Mirze Okića i Marije Šukovic.

Pjesma je posebna i po tome što je većim dijelom prezentuje doajen bosanskohercegovačkog glumišta, Miodrag Miki Trifunov.

Nagrada je ozbiljna ljubavna pjesma, protkana osjećanjima muškarca prema ženi koja ni nakon mnogo godina nisu izblijedila.

Proteklih godina snimljene su i pjesme „Ne trebaš mi“ gdje kao vokal gostuje Dejana Hršum, Siniša Baljo je na klarinetu, Gordan Kranjčić na bubnjevima, snimljena je u studiju Galaxy Production,  i „Opet sam jaka“ u produkciji BHRT-a, vokal Ajsela Zoronjić,  solo gitara Vernes Ljuštaku, Miljenko Kondić na basu i Elmedin Ljuca na  bubnjevima.

Rock Redukcija nema namjeru stati u svojim nastojanjima da pravi muziku. Nove autorske pjesme već spremne čekaju nove izvođače, nove učesnike, nove ideje u realizaciji.

R'R je sarajevski  bend nastao 2015. god, kao rezultat dugogodišnjeg druženja i ljubavi prema muzici koju zajedno dijele Jasmir Musabegović i Darko Hrgić. Koncept djelovanja Rock Redukcije zamišljen je tako da se u avanturu rada na autorskim pjesmama uključi što više domaćih i regionalnih muzičara.  Cilj je album vrhunski izvedene muzike koja će biti uobličena u 10 pjesama, na kojima bi trebalo da učestvuje i do 50 različitih muzičara.

Podsjećamo, Darko Hrgić je uspješan profesor klasične gitare. Svira i nekoliko instrumenata kao što su bas, kontrabas, klavir, saz, a sjajan je solo i bek vokal. Takođe je aktivan i kao kompozitor i aranžer. Dobitnik je brojnih muzičkih nagrada, a svoje znanje prenio je i na svoje učenike koji redovno osvajaju nagrade na velikim svjetskim takmičenjima. Njegova muzička virtuoznost i želja za stvaranjem muzike osnova su rada Rock Redukcije.

Jasmir Musabegović, farmaceut po struci,  je samouki gitarista, dugogodišnji istinski zaljubljenik gitare i njenog zvuka još iz ratnih vremena kada je svirao u bendu Spektakl. U slobodno vrijeme pise tekstove i muziku. Spektakl je bio bend koji je svirao i snimao u nezamislivim ratnim uslovima. Dječački snovi između granata ostali su zabilježeni u nekoliko pjesama snimljenih u studiju sjajnog Adija Lukovca, Nedima Imamovića i BHRT-a, a svirke uživo, čiju organizaciju potpisuje čuveni Želimir Altarac Čičak, živjele su u Slogi koja je tada bila jedino mjesto u koje se bježalo kao u neki ljepši svijet.

Iz cijele te priče nastao je i sam naziv benda Rock Redukcija kao simbolika na “ratne” redukcije hrane, vode i struje, ali i na ove današnje, aktuelne redukcije pameti, morala i znanja, a samim tim i kvalitetne muzike, muzike sa porukom, muzike koja ima dušu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »