Robert Werner svjetski poznati pijanista dolazi na Treći austrijski bal

Treći po redu Austrijski bal održat će se 08. juna 2019. godine u sarajevskoj Vijećnici, idealnom ambijentu za događaj koji kao kulturna tradicija postoji već više od 100 godina i koja prerasta u tradiciju i u našoj zemlji. “Kao i prethodnih godina, publika će moći da uživa u muzici, plesu i nastupima vrhunskih umjetnika. Jedan od njih svakako je i Robert Werner, svjetski poznati pijanista koji u Sarajevo dolazi po treći put kako bi bio dio ovog gala događaja,” izjavila je Zinaida Jamakosmanović, predsjednica udruženja Austrijski bal u BiH.

Werner je poznati austrijski pijanista, kompozitor, pjevač, pozorišni profesionalac, poznavalac muzike i strastveni zabavljač. Klavir je počeo da uči od svog oca, a nastavio je sa školovanjem u Beču, gdje je postao fasciniran muzikom koju taj grad pruža, prije svega, operom i džezom. Tokom studija klavira u Bratislavi, polje interesovanja je proširio na različite muzičke stilove i žanrove, posebno džez, rok i pop muziku. Pjevačku karijeru je započeo s operetskim repertoarom, a nastavio kao solista (kontra tenor) u Bečkoj državnoj operi, gdje je bio angažiran 25 godina. Za to vrijeme, počeo je i da komponuje. Оbjavio је više kompakt-diskova sa svojim djelima, među kojima su „Emotion (1995) i „Today, Tomorrow, Forever“ (2010). Njegov opus uistinu je raznolik. Osim što komponuje, piše filmsku muziku, muziku za umjetničko klizanje (za Carolin Kostner, svjetsku prvakinju), a napisao je i mjuzikl „Grof Drakula“ (2013).

Bilježi nastupe u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni  i Hercegovini, Grčkoj i Kini.

Vjerujemo kako ćete na Trećem austrijskom balu uživati u  virtuoznom, ekspresivnom i nadahnutom nastupu ovog svestranog umjetnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »