REPORTAŽA: Zelena rijeka za očuvanje okoline – Druga Media Regata

[track id=”2018” ]

Druga Neretva Media Regata održana je u Konjicu od 02. do 03. Juna 2017. godine. Razlaganjem sintagme na proste faktore, možemo zaključiti kako Media Regata podrazumijeva takmičenje medija, odnosno novinara, u spustu rijekom Neretvom, koristeći rafting čamac uz asistenciju profesionalnog skipera. Relacija spusta je Džajića Buk – Stara Ćuprija Konjic, a posadu čamca čine po dva novinara iz tri medija, odnosno šest veslača i veslačica u svakom čamcu.

Cilj ove regate jeste promocija Konjica kao destinacije za strane i domaće turiste, promocija zaštite životne sredine i edukacije o načinima zaštite.

Ukupno sedam čamaca i 22 medija učestvovalo je u spustu Neretvom, a više od 35 medija bilo je partner projekta. Pored regate učesnici su posjetili i Titov Bunker u Konjicu, koji se nalazi nedaleko od Džajića Buka.

Ideja je nastala sredinom 2015. godine kao odgovor na potrebe vezane za zaštitu ovog prirodnog područja i ponovno poribljavanje domaćim vrstama ribe koje su skoro istrijebljene iz rijeke Neretve. Organizacija „Zelena Rijeka“, organizator Neretva MEDIA Regate, cilja da skrene pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Ekipa eFM radija učestvova je u regati i osvojila drugo mjesto. Zbog nedostatka zemaljske frekvencije prvo mjesto je pobjeglo iz ruku Borisa Čovića i Denisa Hadžića, novinara eFM-a koji su učestvovali u regati. Kolege sa čamca koji je osvojio drugo mjesto bili su Hema TV i Ekskluziva.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »