Renata Papišta / TRAGOVI

U sarajevskoj galeriji Java, 27.aprila u 19 sati bit će otvorena izožba “Tragovi”, sarajevske umjetnice Renate Papišta. Umjetnica se, krajem prošle godine, ovom izložbom već predstavila mostarskoj publici. Postav čine grafike i crteži koji obrađuju temu mora i temu čovjeka.

“Oba promjenjiva, oba živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje, tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već duže razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnomu procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom.”- (Papišta)

U osvrtu na izložene grafike (rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza) i crteže (rađene na različnim vrstama papira), istoričarka umjetnosti Ema Mazrak u katalogu izložbe je zapisala kako postav, u cijelosti, pokazuje zrelost u idejnom i u izvedbenom smislu, slobodu u interpretaciji kroz eksperiment i originalnost u metaforičkom pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

“S oba ova otvorena i nedovršena ciklusa problematizira se postojanost traga, kao i tematiziranja, ali i refleksije koju on ostavlja na nama. Promatrajući ove radove, uočavamo dosljednost i otvorenost u izrazu, vitalizam, lakoću rukopisa, ritmizaciju i prozračnost ploha. Ono što nas najviše dotiče istinski su tragovi prolaznosti i vječnosti koji su upleteni u tkivu radova, koje želimo, a ne možemo dokučiti, već samo, kao nijemi promatrači, bilježiti njihovo postojanje.”- (dr. Mazrak)

lelina retusirana

Renata Papišta je rođena u Sarajevu 1981.godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i postdiplomske studije na odsjeku Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Sudjelovala je na brojnim bijenalima, trijenalima, festivalima i kolonijama, a dobitnicom je pet nagrada za grafiku i jedne za crtež. Bila je i mentoricom na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji, Makedoniji i BiH. Bavi se eksperimentalnom grafikom / site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima. Članicom je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a zaposlena je kao viša asistentica na odsjeku Grafika ALU u Sarajevu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »