Rediteljski lauerati na 57. MESS-u

Od 30. septembra do 08. oktobra, 2017. održat će se 57. Internacionalni teatarski festival MESS u okviru kojeg će biti odigrane 22 predstave iz 13 zemalja. Pored činjenice da festival u Zenici otvara predstava «Slijepi pjesnik» belgijske trupe Needcompany vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureta Jana Lauwersa, tokom ostalih festivalskih večeri publika će se ponovo sresti sa vrhunskim i na festivalu nagrađivanim rediteljskim imenima kao što su Paolo Magelli, Arpad Schilling, Haris Pašović, David Espinosa, Boris Liješević.

 «Za svaki festival je važan spoj etabliranih teatarskih imena i mladih umjetnika i umjetnica, pa tako među predstavama 57. MESS-a, pored novih estetika, imamo predstave festivalskih laureata čija ostvarenja naša publika pamti kao neke od festivalskih vrhunaca», istakla je Selma Spahić, jedna od selektorica Festivala. Jedna od najuzbudljivijih evropskih teatarskih trupa Needcompany vraća se po četvrti put na MESS, u svom prepoznatljivom stilu, ali sa potpuno svježim tematskim i estetskim pristupom teatru («Slijepi pjesnik», BNP Zenica, 30.09. u 20h). Nakon petnaest godina i predstave «Radnički cirkus W», koja je dobila nagradu “Hrabri novi svijet”, reditelj Arpad Schilling se vraća sa predstavom crnogorskog Kraljevskog pozorišta «Zetski dom» «Dokle pogled seže» (SARTR, 08.10. u 18h).

Sasvim je sigurno da će veliki interes publike izazvati i predstava bh. reditelja Harisa Pašovića «Otkrivanje žene» (NPS, 05.10. u 20h) nakon brojnih ostvarenja koja su igrana u okviru festivalskih programa ranijih godina («Osvajanje sreće», «Za šta biste dali svoj život?», «Romeo i Julija», «Hamlet»…), kao i predstava Borisa Liješevića «Čuvari tvog poštenja» (NPS, 08.10. u 20h) Gradskog pozorišta Podgorica nakon nagrađivane «Elijahove stolice». Dobitnik nekoliko Zlatnih lovorovih vijenaca za najboljeg reditelja, Paolo Magelli, na 57. MESS dolazi sa predstavom Zagrebačkog kazališta mladih «Noćni život» (NPS, 06.10. u 20h).

 Na ovogodišnji MESS se vraća i sjajni španjolski reditelj David Espinosa koji je prije tri godine za predstavu «Moje veliko djelo» osvojio nekoliko festivalskih nagrada uključujući i nagradu publike, pa je vrlo vjerovatno da će i njegova lutkarska predstava «Mnogo vike ni za što» (Collegium Artisticum, 03.10. u 17h) i ove godine imati dobar prijem.

Rezervacija ulaznica je u toku u festivalskom Box Officeu (M.Tita 54/I) svaki dan od 10 do 19h ili putem telefona 060 343 39 59, dok se svi detalji o predstavama i svim drugim festivalskim informacijama mogu naći na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »