Raspisan Konkurs za učesnike 18. Festivala srednjoškolskog teatra BiH

  1. Festival srednjoškolskog teatra BiH ove godine biće održan polovinom aprila 2019. godine u Živinicama.

Ovaj Festival programski i estetski profiliran je u duhu osnovnih principa dramske pedagogije, kako ih je struka postavila danas u svijetu.

Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijaće se u dva programa i to:

  1. a)     neprofesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe, i
  2. b)     profesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe.

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.

            Nastojeći afirmisati postojeće stvaralaštvo mladih ljudi u srednjim školama, ali i stvaralaštvo srednjoškolaca organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama, na 18. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH želimo okupiti sve one koji imaju šta reći i pokazati.

 Pravo učešća imaju svi oblici organizovanja srednjoškolaca (formalno i neformalno organizovanje).

            Na Festivalu može učestvovati predstava koja traje najmanje 30 minuta.

           Ansambl predstave čine srednjoškolci. Izuzetak može biti, ako je neophodno, da neku ulogu, kao gost, igra i glumac starije dobi. Ostali saradnici na predstavi, kao i voditelji grupa, ne moraju biti srednjoškolci.

           Na 18. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH biće izvedene sve prijavljene predstave koje zadovoljavaju estetsko – pedagoške kriterije Festivala. Festival će pratiti stručni žiri koji će imenovati Upravni odbor Centra za dramski odgoj iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora, dramskih pedagoga i kritičara.

Učesnicima Festivala, u svakom od festivalskih programa, mogu biti dodjeljene slijedeće nagrade:

–          za predstavu u cjelini,

–          za ansambl igru,

–          za umjetničko – pedagoško vodstvo,

–          za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave,

–          žiri, može dodijeliti i petu, pojedinačnu, nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu, te više pohvala po vlastitoj procjeni.

Nagrada za predstavu u cjelini nosi ime preminule glumice Zlate Imamović iz Travnika koja je godinama bila naš domaćin. Predstava može biti bilo kojeg teatarskog žanra i stila. Ako je predstava napravljena na bazi scenarija, ideje ili teksta koji nije poznat široj javnosti, potrebno je uz popunjenu prijavu dostaviti i kopiju teksta.

            Bilo bi dobro, ako je to moguće, da nam dostavite video zapis predstave, fotografije, plakat, afišu ili nešto drugo što daje potpuniju informaciju o Vašoj predstavi. Poslije svake izvedbe biće organizovan okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.

           Upravni odbor Centra za dramski odgoj, istovremeno kada i žiri, odrediće voditelja Okruglog stola. Tročlani stručni žiri na kraju Festivala dodjeljuje nagrade najzanimljivijim pojedincima, ansamblima i predstavama. Pojedinci (stariji od srednjoškolske dobi) koji kao gosti učestvuju u predstavama ne mogu konkurisati za festivalske nagrade.

Festivalski program biće obogaćen i jednom profesionalnom predstvom za učesnike estivala srednjoškolskog teatra BiH i mlade ljude Živinica.

            Prijave za učešće na festivalu primaju se do 31. marta 2019.  godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »